Cum se gateste mancarea turceasca Imam Bayildi, o delicatesa exotica in Banatul cotropit odinioara de otomani

Cum se gateste mancarea turceasca Imam Bayildi, o delicatesa exotica in Banatul cotropit odinioara de otomani
Cum se gateste mancarea turceasca Imam Bayildi, o delicatesa exotica in Banatul cotropit odinioara de otomani

Imambaildi sau imambaildi se trage din turcescul Imam Bayildi, o mancare traditionala turceasca din legume, in care binecunoscuta vanata este un fel de pasa.

Pentru multi bucatari si bucatarese o astfel de gateala nu e deloc exotica, mai ales daca au avut contact cu zona Dobrogei, unde bucataria turceasca se simte ca la ea acasa. Retea de astazi vine din partea opusa a tarii, din Banat, zona care a fost si ea cotropita de trupele otomane si a stat sub dominatia lor mai mult de 160 de ani. Asa ca, sa nu va mirati daca banatenii pe langa mancarurile unguresti si nemtesti-austriece o sa va puna pe masa si un imambaldi autentic.



Uica Mihai, bucatarul nascut prin partile Banatului de munte, la Resita, ne-a povestit in stilul sau neaos cum gateste el vanata turceasca. “Trec anotimpurile unul dupa alt, se scurg anii si totul se repeta ca un cilu, in fiecare an fac aceleasi lucruri, cu repetitie ca intr-o piesa de teatru de-a lui Eugen Ionescu. Si m-am dus de mi-am bagat capul in frigider, am scobit in maruntaiele lui si am scos de acolo o vanata impanata cu usturoi si coapta in tava, cu sos de rosii deasupra si telina multa amestecata cu morcov ras calit si ardei.
Un fel de imambaildi pe care il prefac eu ca sa imi tie de sat. Si am ras tot Imambaildiul si ma duc acum sa mai caut in frigider, poate mai dau de ceva care sa semene a friptura.

Asa clatite facea bunica in cuptor. Un deliciu fara faina, care ti se topeste in gura!

Dar sa va dau reteta mea de vanata impanata: Ia doua vinete mai purceluse asa, adica cu pantec si carne tare, spala-le si indeparteaza codita.

Apoi croieste patru buzunare de-a lungul fiecareia, in asa fel incat sa nu se despice de tot si sa iti lase loc sa le impanezi. Si intr-o tigaie caleste in unt felii de morcov fraged, rondele subtiri de ceapa si scrijeleste bucati fine de ardei gras.

Citeste continuarea aici.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro



Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Gustul copilăriei pentru Mihai Mărgineanu. Mâncărurile pe care artistul nu le mai consumă acum. „Posibilitățile erau limitate. Acum, cu atâtea figuri în cap, nu mai mănânc.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies