Cum se îmbrăcau româncele în urmă cu o sută de ani! De ce alegeau rochiile cu corset şi pantofii cu tocul de cinci centimetri!

Hariclea Darclee
Cum se îmbrăcau româncele în urmă cu o sută de ani! De ce alegeau rochiile cu corset şi pantofii cu tocul de cinci centimetri!

Doamnele şi domnişoarele de la 1918 se remarcau prin eleganţă şi sobrietate!

 

Moda a fost dintotdeauna un domeniu fascinant pentru romance! De-a lungul timpului, ea a evoluat foarte mult şi la noi, la fel şi interesul oamenilor doamnelor şi domnişoarelor de a fi în pas cu tendinţele şi nu de modă veche, cum se spune!

Foto credit bucurestivechisinoi.ro

Viata trupului feminin era mult mai disciplinata in urmă cu o sută de ani! Aşa scrie profesoara universitara Ioana Pârvulescu, în lucrarea ”În intimitatea secolului al XIX-lea”.

(intră să vezi ce spune Raluca Bădulescu despre piesele vestimentare care te pot salva în orice situaţie)

Pentru o femeie cu ceva pretentii, ce a trăit în urmă cu mai bine de o sută de ani, dimineaţa începea cu pieptănatul părului, care adesea depăşea în lungime linia taliei sau chiar mai jos, adevărat veşmânt al pudorii atunci când reprezentanta Evei era goală. Mai greu era cu spălatul, pentru că lipsa facilităţilor comtemporane le obliga pe doamnele din trecut să folosească doar un lighean cu apă călduţă.

Urma apoi chinul îmbrăcării unui corsaj sufocant şi întotdeauna cu ajutorul unei alte persoane, fie slujnică fie mama sau sora.

 

 

 

Ce haine alegeau femeile în urmă cu o sută de ani! Cum arăta lenjeria de corp în acei ani!

Lenjeria de corp era formată din desuuri dantelate, ciorapi din bumbac şi, la ocazii speciale, din mătase.

Partea vizibilă a vestimentaţiei era şi cea mai spectaculoasă. Moda din anii 1910 era conservatoare, cu rochii lungi, până în pământ, marcate pe talie, mai ales că, aşa cum am explicat anterior, exista un corset care le făcea un trup de clepsidră! La ele, se mai aplicau câte un volan, de preferiţă pe o linie care să ascundă ”surplusul” de grăsime şi, totodată, formele mai rotunjoare! Materialele folosite pentru croială erau, în general, cele de culoare închisă, din velur, catifea sau mătase!

La ţinutele, în general, sobre, accesoriile obligatorii în acea vreme erau pălăriile foarte largi! În lipsa borurilor generoase erau folosite umbrele pentru că tenul ars de soare, bronzat i-am spune noi azi, nu era atractiv pentru domni în perioada respectivă! Pantofii, chiar dacă erau putin vizibili, erau de calitate, din piele cu un tocuri de cinci centimetri şi împodobite discret. În privinţa machiajului, tinerele foloseau rujul şi rimelul şi apelau cu discreţie la parfum şi pudra.

Virginia Andreescu Haret

Ce haine alegeau femeile în urmă cu o sută de ani! La bal, doamnele prtau  mătăsuri, catifele, dantele şi pene

La evenimente sociale, doamnele din lumea bună îşi etalau colecţiile de bijuterii cu o aviditate orientală pentru strălucire şi admiraţie din partea celorlaţi atât de familiară şi românilor din secolul XXI. O asemenea ocazie specială era balul.

Din 1918 şi până în perioada primului război mondial, balurile, scria Constantin Argetoianu, erau fastoase, scăldate ”în profunzimea de mătăsuri, de catifele, de dantele şi de pene din care răsăreau busturile femeilor, varietatea de culori a uniformelor şi orgia de flori răspândite în toate colţurile”. Mai ar fi ceva de spus aici! Doamnele trebuiau să se îmbrace musai după ultima modă pentru că la fiecare bal important era prezent Mişu Văcărescu, cel mai temut ziarist de moden.

Lipsit de avere, acesta se îndrepase spre gazetărie şi, bun observator al naturii umane, remarcase că îngâmfarea ce mergea uneori de mână cu prostia, era exploatabilă prin intermediul jurnalismului. Parcă şi azi vedem astfel de personaje, cuplate cu întreţinători cu bani, care doresc să îsi vadă chipul şi de multe ori şi alte părţi ale trupului ce ar sta mai bine ascunse, în paginile publicaţiilor de profil. Prin articolele semnate sub pseudonimul Claymoore în ziarul "L'independence Roumanie", Văcărescu impunea, într-un fel, moda in secolul al XIX-lea.

Dacă am aflat ce haine alegeau femeile în urmă cu o sută de ani, ei bine, ar mai fi de adăugat că în perioada interbelică evoluţia s-a resimţit şi în lumea modei vestimentare şi comportamentale. Din 1934 a pătruns şi moda unghiilor vopsite odată cu apariţia acesteia la Paris!

Cornelia Ionescu



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Ce spune Raluca Bădulescu despre felul în care se îmbrăcau cele mai importante femei ale României acum o sută de ani!

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies