Cum se manifestă alergia la ambrozie. “Se înfundă nasul dintr-o dată şi apar strănuturi repetitive”

alergia la ambrozie
Cum se manifestă alergia la ambrozie. “Se înfundă nasul dintr-o dată şi apar strănuturi repetitive”

Vântul este cel care răspândeşte polenul bogat în fragmente alergizante. Cum îţi dai seama că este alergic la ambrozie?

În România, ambrozia este una dintre cele mai răspândite buruieni. Conform statisticilor, 5.35% din populația țării este afectată de polenul ambroziei.

Ambrozia se adaptează cu ușurință condițiilor de pe sol. Înmulțirea ei se realizează extrem de rapid prin semințe. O ambrozie care a ajuns la maturitate poate produce câteva zeci de mii de semințe. Puține persoane cunosc faptul că această plantă este rezistentă la secetă.

În ultimii ani, temperaturile ridicate au favorizat răspândirea ambroziei.

Cum apare alergia la ambrozie

Citeste si: Ce înseamnă când strănuți

ambrozie perioada alergie
Ambrozia[Sursa foto: Unsplash]

Citeste si: Ce înseamnă când te mănâncă nasul. Semn bun sau rău?

Un medic specialist a explicat cum se declanșează alergia la ambrozie. Ceea ce trebuie să cunoașteți este faptul că acesta situație apare în fiecare an şi nu este o alergie pe care o dobândim încă de la naștere.

Ambrozia se găsește în locurile în care pământul este lăsat în paragină, pe lângă drumuri, în grădinile neîntreținute sau pe terenurile agricole.

“Este un subiect foarte controversat şi de care oamenii trebuie să știe foarte multă informație. Aceasta ambrozie este o plantă sălbatică care este peste tot în jurul nostru. Ea se găsește pe terenurile unde nu s-a construit nimic pe ele, sunt prost îngrijite, pârloagă.

Dar se regăsește şi pe lângă case şi pe lângă râuri, păduri. Te-ai mutat lângă o pădure… Minunat! Doar că ai pe lângă casă şi această ambrozie. Ea, din păcate, descarcă o cantitate mare de polen în lunile august şi septembrie. Deci un sezon de două luni. În aceste două luni se află în jurul nostru acest polen pe care-l inspirăm, mai ales la nivelul nasului şi dezvoltăm o reacție alergică.
Planta în sine este foarte agresivă, dar depinde de fiecare persoană. Toţi, genetic ne-am născut altfel, unii sunt mai reactivi decât alţii. Se poate că într-o familie unul să fie alergic şi altul nu. Cu alergia nu ne naștem, ci se dezvoltă în timpul vieții chiar şi la 40 de ani dintr-o dată.”
a declarat un medic pentru o emisiune tv.

Cum poţi preveni alergia la ambrozie

Citeste si: Alergia la ambrozie. „Medicamentele de la ora actuală funcționează bine pentru a ține sub control simptomele rinitei alergice, așa cum este alergia la ambrozie"

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Alergia la ambrozie[Sursa foto: pexels ]

Citeste si: Ce să faci dacă te-ai ars la mână. "În general folosim unguente sau geluri, iar dacă avem o aloe în casă este bine să fie o plantă matură”

Medicul a specificat că alergia se poate dobândi în timp. Din nefericire, sistemul imunitar nu mai poate face față cantității de polen şi intervine alergia. Nasul se înfundă, iar ochii încep să lăcrimeze.

“De ce? Pentru că în anii anteriori am inhalat o cantitate din ce în ce mai mare şi atunci sistemul imunitar nu mai face faţă să compenseze cantitatea mică de polen şi devine alergic.

Deci tu poți să vii în contact cu alergenul, cu ambrozia şi anul trecut şi acum doi ani şi să nu fi dezvoltat şi dintr-o dată, anul ăsta să dezvolți aceasta alergie.

Se înfundă nasul dintr-o dată şi apar strănuturi repetitive. Nu apare unul dimineața, apar de-a lungul zilei mai multe etape de strănut, te mănâncă foarte tare nasul şi ochii. Se produce o reacție alergică la nivelul nasului şi al ochilor. Îţi curg ochii! Şi dacă nasul se înfundă pentru că se inflamează mucoasa nazală. Ce se întâmplă?! Eşti foarte supărat, obosit, ai insomnii, tulburări de memorie şi când apărea acea conjunctivită alergică, pe lângă lăcrimat şi scărpinat, ţi se umflă ochii. Ţi se umflă toată faţa. Reacția alergică se dezvoltă la noi în organism, încetul cu încetul (local intranazal şi intraocular şi apoi ajunge şi la nivelul pielii). Îţi pot apărea tot felul de pete pe față şi pe corp. Apoi, alergia se duce mai în jos pe tractul respirator şi pe cel intestinal. Unii au doar câteva salve de strănut şi mâncărimi în nas şi zic: “Lasă că îmi trece!” şi nu băgă în seamă alergia. Este foarte important să bagi în seamă alergia, pentru că dacă nu o tratezi, nu stopezi în momentul acela mecanismul alergic, el va evolua spre rău şi va afecta tot organismul.” a explicat medicul.

Alergia la ambrozie nu poate fi vindecată

Citeste si: Ce înseamnă când strănuți

Alergia la ambrozie [Sursa foto: pexels ]

Prevenția poate stopa apariția alergiei la ambrozie. Tratamentul se poate lua cu două săptămâni înainte de apariția sezonului de ambrozie.

Citește și: Fetele se întorc împotriva Virginiei! „Se crede superioară față de noi!”. Aflați de ce a fost pusă la zid concurenta în „Casa iubirii” joi, 19 septembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere- stirilekanald.ro

“Este o alergie sezonieră şi va apărea în fiecare an. Noi nu putem s-o vindecăm să nu mai apăra toată viața. Ai dobândit-o în timpul vieții, nu te naști cu ea. Toto ceea ce trebuie să știi este ca poți să anticipezi fenomenul alergic, luând tratament cu o săptămână sau două înainte de a începe sezonul pentru a stopa reacția alergică să nu mai apară. Tratamentul ar fi eficient să-l duci pe două mecanisme. Pe un mecanism local, unde apare alergia, şi pe  unul sistemic, în corp.”

Alergia la ambrozie poate apărea şi la copii

alergie ambrozie simptome
Alergia la ambrozie[Sursa foto: Unsplash]

Pentru o eficiență majoră în combaterea alergiei de ambrozie, se poate utiliza şi un spray pe bază de cortizon. Pentru un efect intens trebuie în prima fază să curățați nasul cu spray cu apă de mare.

“Apoi se folosește acest spray cu cortizon şi atunci altfel va fi eficiența lui. Dar trebuie să introduci şi o pastiluță antialergică (antihistaminic) în corp.”’

În situațiile în care nici aceste variante nu sunt benefice, trebuie introdus cortizon pe gură (pastile cu cortizon antialergice). Din nefericire, inclusiv copiii au început să fie afectați de aceste alergii. Aceștia au început să aibă alergie perenă, pe tot parcursul anului, la praful şi noxele care ne înconjoară. Tratamentul pentru micuți este același, cel puțin un spray cu cortizon trebuie folosit.

“Medicii ORL-iști văd clar situația. Eu pot să văd dacă omul are alergie, uitându-mă în nas, pentru că mucoasa arată diferit.” a declarat un doctorul pentru aceeași emisiune. 



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce înseamnă când strănuți

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cheloo de la Paraziții, antreprenor de succes! Cum a încasat aproape 1 milion de euro din afaceri

Ce semnificație există atunci când te mănâncă palma dreapta

Moldo și Rebecca, apropieri la piscina din „Casa iubirii”! Cum a reacționat Antoni la imaginile cu cei doi concurenți

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies