Cum se manifestă depresia postnatală. „Mulți spun că nu este o tulburare psihică”

Cum se manifestă depresia postnatală. „Mulți spun că nu este o tulburare psihică”

Află din rândurile următoare cum se manifestă depresia postnatală.

Numărul de mame care se confruntă cu depresie postnatală a crescut considerabil în ultimul timp. Hormonii care scad foarte mult în această perioadă, statutul socio-economic precar sau frica de un nou început combinată cu stresul și oboseala sunt câteva factori care pot duce la această afecțiune.

În cadrul unei emisiuni, Ana Barbu, tânără mămică ce s-a confruntat cu depresia postnatală și Mihai Albu, psihoterapeut, care la rândul lui a trecut printr-o perioadă depresivă în calitate de tată, au vorbit despre cum se manifestă depresia postnatală și ce trebuie să facem când ne confruntăm cu o astfel de situație.

Ce este depresia postnatală

Citește si: Motivele pentru care apare infidelitatea în cuplu. ,,Este împărțită în mai multe categorii”

[Sursa foto: pexels]

 „ Mulți spun că nu este o tulburare psihică, nu este o slăbiciune a mamei, ci este o complicație a nașterii din păcate .”, a spus Ana Barbu.

Depresia postnatală nu trebuie să se confunde cu baby blus, stări de dispoziție care se modifică brusc și apar în prima zi de naștere. Acestea durează circa maximum 3 săptămâni.

Depresia postnatală poate să apară în prima zi după naștere, la 10 zile sau chiar la câteva luni după naștere .”, spune psihoterapeutul. Mai mult decât atât, se întinde pe o durată mai mare de timp. Depresia postnatală în general durează minimum 8 luni de zile și poate ajunge chiar până la doi ani dacă nu este depistată și tratată cum trebuie.

E dificil. Dacă nu există o pregătire de dinainte a femeii și a soțului să știe că poate apărea, riști să o confuzi cu oboseala inerentă cauzată de faptul că alăptezi copilul sau că nu doarme sau trebuie să-l hrănești.”, spune specialistul în domeniu.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Mai mult decât atât, depresia postnatală se reflectă și asupra copilului. După spusele specialistului, copilul este conectat la un nivel foarte profund cu mama, iar depresia mamei se reflectă și în starea copilului. Acesta poate deveni mai neliniștit, iritat, nervos, nu doarme, nu mănâncă și plânge des. Toate acestea nu fac decât să îngreuneze și mai tare starea psihică a mamei care se simte copleșită.

Astfel, mama întâmpină probleme de conectare cu copilul.

 „ Nu am putut să mă concentrez foarte bine asupra copilului. Nu m-am atașat de el așa cum ar trebui să fie. Nu am avut acea legătură sacră mamă-copil de care se tot vorbește și pe care o au majoritatea mamelor .”, a povestit Ana.

Care sunt simptomele depresiei postnatală

Citește si: Cum se poate trata depresia la copii. „Cei mici își spun clar trăirile”

[Sursa foto: pexels]

Trebuie să îți cunoști foarte bine corpul și emoțiile pentru a identifica depresia.

Simptomele depresiei postnatală sunt mult mai intense și durează mai mult, spre deosebire de baby blues. Acestea pot afecta capacitatea mamei de a se ocupa de copil sau de a face alte activități fizice.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

  • Lipsa poftei de mâncare
  • Insomnia
  • Iritabilitate sau furie
  • Oboseală extremă
  • Scăderea dorinței de a face sex
  • Absența plăcerii
  • Sentimente de vinovăție, rușine sau lipsă de valoare
  • Modificări severe de dispoziție
  • Dificultate de a te atașa  de copil
  • Gânduri că iți vei răni copilul

Ce trebuie să faci atunci când te confrunți cu depresia postnatală

Citește si: Cum gestionezi stresul atunci când ai copii. „Ei învață de la noi”

[Sursa foto: pexels]

Cel mai important pas în această situație este să știi să identifici diagnosticul depresiei postnatală. După ce ți-ai atribuit acest diagnostic, trebuie să faci tot posibilul să ieși din această stare, iar psihoterapia te poate ajuta foarte mult.

Cred că timpul vindecă foarte mult. Psihoterapia ajută foarte mult. Rezultatele nu vin imediat. Necesită ajutor din partea soțului, a familiei. Trebuie să te pui pe tine pe primul plan. Trebuie să ai răbdare foarte multă cu tine și psihoterapie cât se poate .”, este sfatul specialistului.

Totodată, odihna este un factor foarte important care poate influența aceste comportamente depresive „ Dacă nu dormi suficient toate simptomele se accentuează și nu mai ai nici energia de a merge mai departe, să treci peste situație, să ceri ajutor .”, spune specialistul în domeniu.

Tânără mămică ce s-a confruntat cu depresia postnatală le recomandă femeilor care traversează această perioadă să încerce să iasă din spațiul unde își petrec majoritatea timpului și să facă multe lucruri pentru ele, care să le facă să se simtă bine, iubite și apreciate.



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Cum să ne împărțim timpul între muncă și copil. „Trebuie să găsești un moment care să te bucure pe tine”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat