În zilele noastre, din ce în ce mai multe persoane ajung să se confrunte cu insomnia. Află din rândurile de mai jos cum se manifestă și cum o tratăm!
Dr. Ioan Bulescu a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre cum e manifestă și cum se tratează insomnia.
Cum se manifestă insomnia și cum o tratăm
Insomnia apare în momentul în care o persoană nu poate dormi sau nu își poate menține somnul pentru cel puțin trei zile pe săptămână pentru câteva săptămâni la rând. Astfel, dacă o persoană nu doarme într-o noapte sau doarme mai puțin, nu este vorba neapărat de o insomnie.
„Insomnia este imposibilitatea de a dormi sau de a menține somnul pentru cel puțin trei zile pe săptămână pentru câteva săptămâni la rând. Atunci putem spune că este insomnie. Faptul că nu dormim o noapte sau că dormim mai puțin într-o noapte nu înseamnă că este insomnie neapărat”, a spus specialistul.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
De asemenea, insomnia este de mai multe tipuri. Cele mai frecvente sunt insomnia de inducție, care reprezintă imposibilitatea de a dormi, și insomnia de reținere, în care o persoană se culcă la o oră corespunzătoare, însă se trezește foarte devreme sau de foarte multe ori pe timpul nopții, fiind destul de dificil să adoarmă la loc.
„Sunt mai multe tipuri de insomnie. Una, și care e foarte frecventă, este insomnia de inducție. Adică imposibilitatea de a dormi. Nu putem să adormim până la 3 sau 4 dimineața. Mai există insomnia de reținere, în care adormim la o oră decentă, dar ne trezim fie foarte devreme, fie de foarte multe ori pe noapte și după ne e greu să adormim”,
a mai spus el.Citește și: Cât de des ar trebui să iei o pauză de la social media și de ce
Cei mai întâlniți factori care conduc la insomnie sunt stresul și tulburările psihologice, apărute cel mai adesea la insomnia acută. Astfel, o recomandare este să ne ridicăm din pat și să facem altceva, dacă nu putem adormi după o oră de încercări.
“Probabil cel mai frecvent la momentul ăsta este stresul și tulburările psihologice, sunt cele mai întâlnite cauze ale insomniei acute.
Un somn odihnitor ne permite efectuarea activităților zilnice fără a ne simți obosiți sau lipsiți de energie. Din acest motiv, este foarte important să avem o rutină de somn consecventă pe toate zilele săptămânii, mai precis un program în care să ne culcăm și să ne trezim la aceeași oră, și să ne detașăm
de problemele de la serviciu.“Cel care ne permite să ne efectuăm activitățile de zi cu zi fără să ne simțim obosiți. După ce am dormit 7-8 ore, să ne trezim odihniți și să avem energie pentru toată durata zilei. (...) E foarte important să avem o rutină de somn care să fie consecventă pe toate zilele săptămânii, adică să încercăm să adormim cam la aceeași oră și să ne trezim cam la aceeași ora tot timpul, și să nu facem variații foarte mari de la o zi la alta, pentru că după o anumită perioadă creierul nostru se obișnuiește cu această rutină și atunci deja putem să adormim mai ușor și să ne trezim mai ușor când e cazul.(...) Trebuie să avem grijă să ne detașăm de problemele de la serviciu pentru că sunt foarte mulți cei care lucrează până la ora 21, iar la ora 21:30 vor să adoarmă. Ceea ce este greu, pentru că în momentul ăla creierul nostru este foarte stimulat de ce am făcut atunci. Așa că ar trebui să luăm o pauză”, a mai spus doctorul.