Află din rândurile următoare cum se poate obține custodia unui copil atunci când părinții divorțează.
În ultimul timp, la noi în țară există din ce în ce mai multe divorțuri în care sunt implicați copiii. Din păcate, oricât de amiabili ar fi părinții unul cu altul, copilul va avea oricum de suferit de pe urmă acestui eveniment. Bineînțeles că este mult mai bine pentru toți ca cei doi părinți să se despartă dacă nu mai pot trăi unul în compania celuilalt, dar de multe ori, cei doi ajung să se simtă ca pe un front de luptă unde cel care are cel mai mult de pierdut de pe urma acestui război este copilul.
În urma divorțului, însă, este foarte important procesul prin care se stabilește custodia copiilor și care sunt criteriile după care se decide acest lucru.
Cine are câștig de cauză în procesul de stabilire a custodiei copilului? Mama sau tata?
Citește și: Totul despre divorț, atunci când ai copii minori
Potrivit specialistului în domeniu, de cele mai multe ori, instanța îi încredințează copiii mamei, aceasta fiind cea care se consideră că ar trebui să aibă grijă în continuare de cei mici.
Din păcate, există și cazuri în care această decizie nu este cea potrivită pentru copil, iar în astfel de cazuri, părintele care primește copilul și adoptă un comportament agresiv sau devine un pericol pentru minor, poate să piardă custodia copilului.„ Din punct de vedere statistic, copilul de obicei rămâne la mamă. De cele mai multe ori, când vorbim de mame, există o prezumție de nevinovăție .”, spune specialistul în domeniu.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ce presupune procesul de stabilire a custodiei copilului
Potrivit specialistului în domeniu, există două modalități prin care se poate stabili custodia minorului. Fie cei doi părinți se înțeleg asupra unui domiciliu al copilului, fie la mamă, fie la tată și asupra unui program de vizită pe care celălalt părinte trebuie să îl respecte, fie în cazul în care nu pot să cadă de comun acord, instanța hotărăște cui încredințează
„ Copilul are dreptul la domiciliu și de regulă stă cu ambii părinți cât stau și ei împreună. În clipa în care se separă, copilul trebuie să rămână cu cineva, nu poate să rămână pe două fronturi. În acest moment, copilul va rămâne, ori pentru că se înțeleg părinții, la mamă sau la tată, ori pentru că instanța de tutelă îl va lăsa acolo unde ancheta psihosocială sau audierea minorului demonstrează că e
De asemenea, același lucru se aplică și în stabilirea programului de vizită. În cazul în care cei doi părinți se înțeleg reciproc, aceștia pot beneficia chiar de timp egal pe care fiecare să-l petreacă alături de minor.
„ Nu există nicio regulă. Uităm de reguli când vorbim despre autoritatea părintească și felul în care o împărțim după divorț. Există programe în care vorbim de jumătate-jumătate. Uneori este complicat pentru copil pentru că el nu aparține de un spațiu căruia poți să-i spui acasă, dar bine pentru părinți pentru că ei spun că nu au pierdut nicio zi din viața copilului .”, a explicat specialistul în domeniu.
Cât de mult contează dorința copilului în procesul de stabilire a custodiei
Potrivit specialistului în domeniu, este foarte important ca în cadrul unui astfel de proces să se audieze și minorul, al cărui cuvânt cântărește destul de mult în stabilirea deciziei finale.
„ De la 10 ani este obligatorie audierea minorului. De la 7 ani, însă, dacă maturitatea copilului este suficientă, instanța de tutelă poate că cheme minorul în camera de consiliu și să-l audieze personal ca să palpeze situația de fapt reală .”, spune specialistul în domeniu.