Iată în articolul de mai jos care sunt cele mai bune combinații de legume și cum pot fi pregătite corect, pentru a obține toate beneficiile.
Încă din copilărie, descoperim faptul că fructele și legumele reprezintă o sursă importantă de nutrienți și că nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Cu toate acestea, nu toate legumele pot fi consumate în stare crudă, așa că necesită preparare termică. Pentru a avea cel mai bun gust, este nevoie să cunoaștem câteva reguli simple pentru a profita la maximum de nutrienții lor și pentru a nu se pierde nimic.
Medicul Anca Hâncu a dezvăluit în cadrul unui interviu TV cum se pregătesc corect leguminoasele . Preparate corect, leguminoasele ne oferă nu doar minerale valoroase, ci și vitamine din grupa B. Datorită conținutului ridicat de fibre și proteine, leguminoasele mențin sațietatea și chiar acest lucru ne poate ajuta să slăbim.
„Haideți să o luăm cu începutul, care sunt nutrienții și care sunt aceste leguminoase. Leguminoasele aparțin familiei Fabaceae, adică ele aparțin acestei familii din punct de vedere botanic. Leguminoasele sunt mazărea, năutul, fasolea, lintea, dar și soia.
Care sunt beneficiile lor principale?
Acestea au, în primul rând, foarte multe proteine. Vedem aici, mazărea are cam 8 grame, merge până la 15 grame la fasole și linte și ajunge până la 30 de grame la soia, deci o cantitate ridicată de proteine. Mai au fier, este sursa de fier vegetală, mai au zinc.
Și au acea cantitate mare de fibre. Ce înseamnă acea cantitate mare de fibre. Înseamnă că, de fapt, fibrele care se digeră și fibrele care nu se digeră vor ajunge în intestinul gros unde fermentează, unde vor produce acetat, dar hrănesc bacteriile bune din intestinul gros, asigură echilibrul acelui microbiom cu rol foarte important și în imunitate și în toată sănătatea noastră.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Soia are acei fitoestrogeni, de aceea este indicată mai degrabă femeilor la menopauză care au nivelul de estrogen mai scăzut, dar, într-adevăr, bărbații vor consuma cu moderație acest aliment pentru că le aduce hormoni feminini, practic.
Soia poate fi modificată genetic, trebuie să vedem cu atenție sursele, dacă fasolea noastră românească nu cred că va fi modificată genetic sau este modificată genetic. Totuși, până la urmă, să vedem ce scrie pe eticheta produselor respective ar fi foarte important. Revenind la beneficii, mi se pare foarte important de menționat că aceste leguminoase previn și cancerul și, în special, cancerul de colon prin toate acele saproline, flavonoizi pe care le conțin și care sunt dovedite că sunt protective față de cancer.
Cum se combină corect cu alte alimente
Când vine vorba despre combinarea leguminoaselor cu alte alimente, aceasta este una clară pentru ca a se obține cele mai bune beneficii.
Citește și: Cum îi convingem pe copii să mănânce mai multe legume
Astfel, iată ce spune medicul despre combinarea leguminoaselor cu alte alimente:
„Se face combinarea cu cereale integrale, cu orez, cu porumb, cu mămăliguță, să zicem. Și nu le combinăm cu carne, pentru că ele sunt o sursă importantă de proteine. Un piure de mazăre mai poate fi asociat cu pește, pentru că mazărea are o cantitate mai mare de carbohidrați și mai mică de proteine decât celelalte leguminoase.
Citește și: Cum ne ajută mâncarea gătită atunci când ținem dietă
Pentru a preveni gazele intestinale, este important să spele foarte bine fasolea, lintea, dar prin înmuiere, prin încolțire și prin fermentare scad gazele și atunci trebuie înmuiată fasolea cu o seară înainte și apoi fiartă bine. Timpul de fierbere pentru fasole se spune că e cam de 45 de minute. Și gospodinele mai au un secret, aruncă apa în care fierbe fasolea o dată, de două ori și după aceea o lasă. Când se face supa aceea de fasole, ciorba, nu se ține prima apă, se aruncă primele două ape.
Cei care au sindrom de intestin iritabil și predispoziție de a a avea probleme dacă mănâncă o cantitate foarte mare de fibre este de preferat să nu mănânce aceste alimente, iar pentru ceilalți, activitatea fizică și un consum adecvat de apă vor ajuta la eliminarea gazelor”, a mai spus medicul în cadrul aceluiași interviu.