Ca regula generala, parastasul de 40 de zile se face mai inainte de data respectiva. Pentru ca sufletul sa mearga in fata lui Dumnezeu, la judecata particulara, cu jerta de rugaciuni si milostenie adusa de cei care ii fac pomenirea.
Potrivit site-ului www.ortodoxism.ro, trebuie sa ducem, la slujba de la biserica, vin, coliva, lumanari. Se duce si un colac din care preotul va scoate particica pe care o va aseza pe icoana. Si din care va imparti bucatele rudelor decedatului. Hainele ce vor fi date de pomana vor fi binecuvantate de catre preot printr-o rugaciune din Molitfelnic.
Potrivit traditiei, pe langa haine si incaltaminte, se dau de pomana si obiecte de uz casnic.
Si, desigur, bucate (neaparat de post, daca parastasul se face in timpul postului. Chiar daca raposatului ii placea numai mancarea ”de dulce”, aceasta ”nu este primita” in zilele de post.
Tot potrivit traditiei, crucea din piatra ar trebui ”ridicata” fie la parastasul de 40 de zile, fie la un an de la deces. Crucea din lemn ramane si ea la mormant, pana cand putrezeste.
Iar noua cruce va fi sfintita de catre preot, printr-o slujba speciala. La mormant se aduc: un vas cu apa curata, busuioc, lumanari,tamaie, coliva si putin vin. La parastasul de 40 de zile se aduce si icoana care a stat pe pieptul raposatului, cand i s-a facut slujba de inmormantare.
Sursa: Libertatea.ro
Potrivit site-ului www.ortodoxism.ro, trebuie sa ducem, la slujba de la biserica, vin, coliva, lumanari.
Se duce si un colac din care preotul va scoate particica pe care o va aseza pe icoana. Si din care va imparti bucatele rudelor decedatului. Hainele ce vor fi date de pomana vor fi binecuvantate de catre preot printr-o rugaciune din Molitfelnic.
Potrivit traditiei, pe langa haine si incaltaminte,
se dau de pomana si obiecte de uz casnic. Si, desigur, bucate (neaparat de post, daca parastasul se face in timpul postului. Chiar daca raposatului ii placea numai mancarea ”de dulce”, aceasta ”nu este primita” in zilele de post.
Tot potrivit traditiei, crucea din piatra ar trebui ”ridicata” fie la parastasul de 40 de zile, fie la un an de la deces. Crucea din lemn ramane si ea la mormant, pana cand putrezeste. Iar noua cruce va fi sfintita de catre preot, printr-o slujba speciala. La mormant se aduc: un vas cu apa curata, busuioc, lumanari,tamaie, coliva si putin vin. La parastasul de 40 de zile se aduce si icoana care a stat pe pieptul raposatului, cand i s-a facut slujba de inmormantare.