Ceaiul de urzici se prepară repede și este extrem de benefic pentru întreg organismul. Noi vă învățăm cum să procedați pentru a obține o băutură gustoasă și sănătoasă.
Urzicile se numără printre cele mai benefice plante. Ceaiul pe care îl puteți prepara din urzici vă ajută la vitaminizarea și la remineralizarea organismului, dar și la întărirea sistemului imunitar.
Ceaiul de urzici, un elixir al sănătății
Citeste si: DESCOPERĂ: Ce se pune în must ca să nu fermenteze
Citeste si: CITEȘTE: Cum să scapi de zgârieturile de pe pantofii de piele
Cu toții știm cum arată urzicile și cei care au copilărit la țară au avut chiar și ghinionul să se urzice cu această plantă.
Chiar dacă la prima vedere ar trebui să ne ferim de ea, totuși urzica este o plantă medicinală, plină de vitamine și de minerale. Puteți prepara mâncare de urzici sau puteți bea un delicios ceai din această plantă.
Numele îi provine de la cuvântul "uro", care înseamnă "eu ard".
Chiar dacă ne provoacă bășici, mâncărime și usturime atunci când intră în contact cu pielea, pe interior, această plantă aduce numai beneficii.
Ceaiul de urzici vă ajută să vă puneți pe picioare, mai ales după sezonul rece și să vă reveniți după astenia de primăvară. Acest
lucru se datorează faptului că urzica are vitaminele B2, K, C si A. Pe lângă asta, este bogată în aminoacizi, beta caroten, fier, calciu, magneziu, potasiu, cetone, amine, steroli, dar și substanțe de natură proteică si glucidică.Citeste si: Salata care face minuni însă nu e ușor de mâncat. Tu ai curaj să faci asta?
Pe lângă faptul că vitaminizează și remineralizează organismul, urzicile au și proprietăți antiinflamatorii.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Urzicile sunt folosite și sub formă de tincturi, pentru un păr strălucitor, care nu mai cade ușor. De asemenea, tincturile de urzici sunt bune pentru a curăța sângele.
Grecii antici foloseau aceste plante pentru tratarea tuberculozei, a artritei și a tusei puternice.
Cum se face cel mai bun ceai de urzici
Puteți prepara ceaiul de urzici în două feluri: prin infuzie sau prin opărire. Trebuie să aveți însă grijă să nu fierbeți prea mult planta, pentru că își va pierde proprietățile benefice.
Culegeți urzici proaspete și spălați-le foarte bine. Ideal ar fi să folosiți mănuși, ca să nu vă înțepe pe piele. Apoi puneți urzicile într-o oală cu două căni de apă sau trei, în funcție de cât de concentrat vreți să fie ceaiul.
Pentru o cană cu apă, se recomandă o jumătate de cană de urzici. După ce apa începe să fiarbă, mai lăsați-o pe foc aproximativ 5 minute, la foc mic.
Strecurați ceaiul și îl puteți bea așa sau îi puteți adăuga lămâie, dacă nu vă place gustul simplu. Nu îl îndulciți, ca să nu-și piardă din beneficii.
De asemenea, îl puteți prepara și ca infuzie.
Puneți apă clocotită peste o mână de urzici și lăsați la infuzat pentru 4-5 minute. Apoi strecurați și beți ceaiul.Beți dimineața, pe stomacul gol, o cană cu ceai de urzici, dar aveti grijă să nu depășiți 4 căni pe zi.
Ceaiul de urzică este diuretic și vă va ajuta să eliminați toxinele din corp. Este bun pentru rinichi, mai ales dacă aveți nisip sau pietre, dar și pentru infecțiile tractului urinar.
De asemenea, dacă sunteți anemică, este indicat să beți ceai de urzici, pentru că este bogat în fier.
Și în cazul în care suferiți de alergii sezoniere este indicat să consumați această băutură. Urzicile reduc cantitatea de histamină, produsă de organism ca o reacție la un factor alergen.
Femeile însărcinate trebuie să bea ceai de urzici, pentru ca fătul să devină puternic. Cele care alăptează pot avea mai mult lapte, tot cu ajutorul acestui delicios ceai. Această băutură vă ajută și să eliminați crampele și balonarea din timpul menstruației. Puteți folosi ceaiul de urzică și ca înlocuitor al apei de gură, pentru că previne gingivita și placa bacteriană.
Ceai urzici preparare
Bolnavii de diabet își pot ține sub control glicemia, dacă vor consuma în fiecare zi cel puțin două căni de ceai de urzică.
Pentru că are bor şi siliciu, această plantă alină durerile provocate de osteoartrite, tendinite, artrită reumatoidă sau gută.
Citeste si: 3 rețete de ceai verde care îți redau sănătatea și puterea la 60 de ani
Beți ceai de urzică și dacă suferiți de indigestie, greață, balonare sau colită. Această băutură previne și diareea și ucide viermii intestinali.
Puteți folosi ceaiul de urzică și pentru a avea un ten strălucitor sau ca și comprese în cazul unor răni. Acestea se vor cicatriza mai repede.