Prăjitura deșteaptă se prepară aproape singură. Este un desert incredibil de ușor de făcut, pentru că, așa cum îi spune și numele, nu are nevoie de foarte mult ajutor.
Dacă tot este week-end și vreți să-i răsfățați pe cei dragi cu un desert pregătit în casă, notați-vă rețeta pentru prăjitura deșteaptă sau prăjitura inteligentă, așa cum mai este cunoscută. O puteți face, chiar dacă sunteți începătoare, pentru că nu aveți cum să dați greș.
Prăjitura deșteaptă, desertul ideal
Prăjitura deșteaptă vă scapă din impas, atunci când vreți să preparați un desert, dar nu aveți prea multe idei sau nu aveți timp să stați foarte mult în bucătărie. Știm că, în general, prăjiturile de casă necesită o perioadă mai lungă de pregătire, dar nu este și cazul acestui desert.
Așa cum îi spune și numele, această prăjitură se prepară aproape singură.
În plus, nici nu este un desert scump, în sensul că îl puteți prepara din ingrediente pe care oricum le aveți în casă. Rezultatul va fi însă unul fabulos. Prăjitura deșteaptă arată incredibil, exact ca un desert de cofetărie, iar de gust nu mai are rost să vorbim.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie, pentru a pregăti prăjitura deșteaptă:
- 9 ouă
- un litru de lapte
- 250 g făină
- 200 g unt
- 250 g zahăr pudră
- zahăr vanilat sau esență de vanilie
- sare
Prăjitura deșteaptă, mod de preparare
Înainte de toate, topiți untul și lăsați-l să se răcească. Îl veți folosi rece în prăjitură. După aceea, dați drumul la cuptor și lăsați-l să se încălzească la 180 de grade Celsius.
Acum vă puteți apuca de prepararea prăjiturii. Separați albușurile de gălbenușuri. Peste gălbenușuri puneți zahărul pudră și mixați foarte bine compoziția. Trebuie să obțineți o cremă albicioasă. În această compoziție adăugați untul topit și răcit. Nu-l puneți pe tot odată, ci puțin câte puțin, în timp ce amestecați.
După aceea, adăugați și făina, tot puțin câte puțin. În timpul acesta, mixați foarte bine compoziția de gălbenușuri. La final, turnați și laptele, câte puțin, în timp ce amestecați. Când ați terminat cu gălbenușurile, începeți să bateți albușurile spumă cât mai tare.
Puneți un praf de sare în ele, dar și esența de vanilie și zahărul vanilat. Puteți adăuga și puțină esență de rom, pentru o aromă mai accentuată. Albușurile trebuie să nu se răstoarne, dacă întoarceți vasul invers. După aceea, le puneți peste crema de gălbenușuri și amestecați foarte bine.
Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, răsturnați aluatul și băgați prăjitura la cuptor. Trebuie să stea aproximativ o oră, timp în care nu este indicat să deschideți ușa cuptorului deloc. Lăsați prăjitura să se răcească, înainte să o tăiați.
Veți observa că acest desert va avea 3 straturi, iar gustul de vanilie vă va încânta simțurile. La final, puteți să o ornați și cu zahăr pudră.