Cum se pun murăturile toamna. Ce trebuie să conțină, de fapt, zeama în care le bagi și câteva rețete, din mai multe zone ale țării.
Murăturile sunt nelipsite din cămara fiecărei gospodine care se respectă și își dorește ca proviziile pentru iarnă să conțină și aceste preparate delicioase care sunt vedeta meselor în sezonul rece și nu numai.
Fie că este vorba despre gogoșari, gogonele, castraveți, varză ori conopidă, multe gospodine au rețetele proprii, care se moștenesc în familie, din generație în generație.
Din fericire, accesul la internet este nelimitat, așa că și persoanele care nu au mai pus până acum murături pot încerca acest lucru, iar rezultatul să fie unul care să mulțumească pe toată lumea.
Cum se pun murăturile toamna. Ingredientul secret care face diferența
Cea mai simplă rețetă de murături, pregătită de gospodinele din sudul României cuprinde câteva ingrediente simple. Gogonele verzi, castraveți, ardei kapia roșu, ardei iute, conopidă, țelină cu rădăcină și frunze, morcovi, sfeclă roșie, sare grunjoasă, un buchețet de cimbru, bețe de mărar, frunze de vișin, boabe de muștar, boabe de piper, bețe de hrean, câteva frunze de dafin, mere, pere, gutui și pepeni mici verzi, în cantitățile dorite.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Iată cum se prepată această rețetă:
Se spală bine și se curăță toate legumele care urmează să fie puse în borcan la murat. Gogonelele se lasă întregi, pentru a nu se înmuia. În schimb, morcovii, rădăcina de țelină și sfecla se curăță.
Merele se taie în jumătăți, iar conopoda se desface în buchețele, pentru a încăpea cât mai multă. Cățeii de usturoi se pun întregi.Citeste si: Murături. Ingredientul secret care le menține tari și crocante. Nu se vor mai înmuia niciodată!
După ce se așază legumele dorite în borcan sau în bidon, se pregătește o saramură din: la fiecare litru de lichid de dizolvă o lingură cu vârf de sare grunjoasă neiodată.
Este foate important ca sarea să nu conțină iod. După ce se fierbe apa, se ia de pe foc, de adaugă sarea la dizolvat, precum și cimbrul. Se lasă timp de 10 minute, apoi se toarnă în recipientul în care au fost puse legumele, până când sunt acoperite de zeamă. Deasupra, se pot adăuga frunzele de vișin și cele de mărar uscat, pentru ca legumele să nu se ridice.Cum se așază murăturile la păstrare
Pentru ca borcanul să nu se spargă, se recomandă ca să fie așezat pe un suport de metal, sau, așa cum făceau bunicii și părinții, să se adauge sub borcan tacâmuri din inox. După ce se leagă recipientele cu un celofan, se pune capacul pentru 24 de ore. A doua zi, după ce legumele s-au înmuiat puțin, se poate completa cu saramură, apoi se sigilează și se așază în cămară.
Citeste si: Salată de gogonele cu muștar, pentru iarnă! Cea mai simplă rețetă
Pentru ca murăturile să nu facă floare, nu se vânturează niciodată. În timpul primei săptămâni, butoiul sau borcanele se agită zilnic, sau măcar la două zile. Abia după o lună pot fi desfăcute borcanele. Se recomandă să fie păstrate într-un loc cât mai răcoros.
Se pot pune separat și castraveți la murat, precum și gogoșari ori alte legume, după bunul plac.