Cel putin 1.200 de copii se nasc anual cu malformatii congenitale de cord. Unele sunt mortale, daca nu se intervine in primele 24 de ore de la nastere.
Nu toate maternitatile isi permit, insa, sa aiba un cardiolog pediatru, astfel ca nu toate malformatiile sunt descoperite in timp util. In Bucuresti sunt doar sase asemenea specialisti, care deservesc si pacientii din sud-estul tarii
Sunt foarte multe boli care pot afecta inima copiilor, dar predominante sunt malformatiile congenitale de cord.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Exista, insa, si o patologie legata de anumite modificari ale ritmului cardiac, precum si boli de inima cauzate de infectii virale si microbiene, ne-a explicat dr. Cristina Olteanu, medic primar cardiologie cu atestat de ecocardiografie si cardiologie pediatrica, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. Specialistul lucreaza de 16 ani in aceasta unitate spitaliceasca prin care trec, anual peste 25.000 de copii suferinzi. Din nefericire, nu toate malformatiile congenitale de cord sunt identificate, diagnosticate in timp util.
Ce ar trebui sa stie un parinte al carui copil s-a nascut cu o malformatie congenitala de cord, dar medicii din maternitate nu i-au depistat-o? Ce semne il poate alerta pentru a-si duce copilul la cardiolog? Ne explica dr. Cristina Olteanu.
Semnele bolii
In cazul sugarului, semnele care ar putea sa atraga atentia sunt:
> oboseala la supt,
> coloratia pielii – tenta de albastru pe care o vedem in starea de repaus si care se poate accentua la plans,
> daca copilul nu ia bine in greutate,
> daca bebelusul transpira excesiv (de la efortul de supt),
> daca are o respiratie dificila, o miscare foarte ampla a toracelui, inseamna ca depune efort pentru a respira,
> daca are acea bataie a aripilor nasului.
> prezenta balansului toraco-abdominal.
Daca vorbim de copii de varsta mai mare, semnele sunt:
> oboseala la diverse activitati fizice,
> batai rapide sau neregulate ale inimii,
> dureri in zona toracelui, a sternului.
Cauzele- Malformatiile congenitale de cord (anomalii structurale) au mai multe cauze. Sindroamele genetice se asociaza cu malformatii cardiace, de exemplu peste 50% din pacientii suferinzi de Sindromul Down au si malformatie cardiaca. Alte cauze pot fi diversele medicamente pe care le ia mama in sarcina, diabetul mamei sau alte afectiuni ale mamei, fumatul (chiar si pasiv), infectiile din timpul sarcinii, din care unele pot sa treaca nediagnosticate, spre exemplu rubeola, ne lamureste specialistul cardiolog.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro