În ultima perioadă, tot mai mulți specialiști au demonstrat că stresul este principalul factor pentru multe afecțiuni ale organismului. Printre acestea se numără și problemele pielii. Majoritatea persoanelor s-au confruntat cu un astfel e episode măcăr o data în viață, când au sesizat probleme la nivelul pielii, într-o perioadă stresantă.
În cadrul unei emisiuni, Dr. Cezar a explicat de ce apar problemele cauzate de stres, dar și cum le putem combate, fără medicamente sau alte tratamente.
Hormonii de stres, principala cauză a bolilor de la nivelul pielii
Citește și: Cum să avem o rutină de skincare cât mai corectă
Fie că vorbim de acnee, dermatită, depigmentări ale pielii, sau rugozitate, acestea pot fi provocate din cauza unei problemele din interior.
„Relația cu părinții, în special cu mama, cauzează boli de piele. Pielea este capătul sistemului nervos, reprezintă senzorul asupra lumii exterioare. Hormonii de stres au ceva în comun cu pigmentul pielii.
Cum ne poate ajuta postul
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citește și: Nu folosi cosmetice expirate. 4 riscuri la care te expui
Nu doar stresul este un factor al problemelor cu pielea, ci și alimentația. Este bine cunoscut că stilul alimentar nesănătos poate provoca sau întreține acneea. De aceea, este important să avem un echilibru și să consumăm alimente cât mai sănătoase. Doctorul Cezar a recomandat postul negru, o dată la câteva zile, pentru o detoxifiere și o curățare. Odată ce toxinele sunt eliminate, pielea va avea un aspect mult mai sănătos și strălucitor.
„Sunt factori multiplii: relațiile cu părinții, soț, soție, frați. Aici trebuie făcut ordine în viață. Dacă păstrăm aceleași relații conflictuale cu cei din jur, nu ne vindecăm. Poți să scapi, reducând inflamația din organism, făcând post negru intermitent. Marea majoritate a problemelor pleacă din intestine. Săptămânal, eu țin câte un post negru. Dacă avem intestinul inflamat, la nivelul intestinului intră substanțe nedigerate. Dacă noi nu digerăm bine ceea ce mâncăm, pentru că suntem stresați, pentru că nu avem suficient acid la nivelul stomacului, moleculele nu sunt bine degerate și ajung în sângele nostru.”
Sportul, un element vital
Citește și: Cum îngrijim pielea în sezonul rece
Mișcarea poate fi o soluție extrem de utilă pentru combaterea stresului, care ne provoacă diverse afecțiuni la nivelul pielii. Specialistul recomandă ca indiferent de stilul de viață, să acordăm puțin timp sportului, deoarece va avea efecte benefice asupra sănătății.
„Sportul este răspunsul natural la stres. Chiar dacă viața ta de zi cu zi e foarte stresantă, sportul și postul te ajută. De asemenea, trebuie să îți verifici nivelul de vitamina D. Bolile de piele sunt corelate cu deficitul de zinc. Să consumăm fistic, semințe de dovleac, să consumăm și carne roșie din când în când. Deficitul de cupru poate să creeze probleme. Eventual putem bea apă din recipiente de cupru, pentru că ajută imunitatea.”, a precizat doctorul.
Cât de eficiente sunt medicamentele în tratarea bolilor de piele cauzate de stres
Doctorul Cezar a mărturisit că medicamentele sau cremele nu sunt atât de benefice în cazul acestor afecțiuni, dacă problemele din interior nu sunt reglate. Concret, dacă te confrunți cu acnee, este esențial să elimini din alimentație produsele inflamatorii, nu doar să folosești creme împotriva acneei.
„Trebuie să îmi reglez inflamația, nu să o blochez, pentru că atunci voi crea dezechilibre. Trebuie să mâncăm cât mai curat, să evităm alimentele procesate. Chiar dacă nu mâncăm extrem de sănătos, postul oricum ne ajută. Postul prea lung cauzează carențe și dezechilibre ale metabolismului. Trebuie în primul rând să facem curățenie în suflet, în relațiile pe care le avem.”, a declarat medicul.