Află din rândurile următoare ce trebuie să faci pentru a trata balonarea prin intermediul alimentației.
Balonarea reprezintă atât o senzație de disconfort, dar poate avea și multiple semne ascunse, care să indice anumite afecțiuni. De aceea, este foarte important să depistăm care sunt factorii care influențează această senzație de disconfort abdominal și să facem în așa fel încât să o tratăm.
În cadrul emisiunii „ Teo Show ”, difuzată pe Kanal D, domnul doctor Ovidiu Peneș, doctor în științe medicale, a vorbit despre balonare, care sunt cauzele pentru care apare această afecțiune abdominală și cum putem să o tratăm prin intermediul alimentației.
Afecțiuni care cauzează balonarea
Potrivit specialistului în domeniu, există o serie de afecțiuni care se manifestă prin balonare. Printre acestea se numără gastroenterita, intoleranța la diferite alimente, boala celiacă, boala crohn, diabetul, ulcerul sau sindromul de colon iritabil.
„ Sunt multe probleme de sănătate foarte serioase care se manifestă prin balonare.
În acest caz, este foarte important să ne programăm pentru un consult la medic ca să descoperim dacă această balonare provine dintr-o boală sau dacă este vorba despre o alimentație inadecvată sau anumite obiceiuri nesănătoase care provoacă această afecțiune abdominală.
Obiceiuri greșite care provoacă balonare
Citește și: Cum ne tratăm problemele de stomac și colon, după sărbatori?
„ În general, noi ne balonăm pentru că facem ceva greșit. Greșelile pot fi diferite de la o persoană la alta .”, spune specialistul în domeniu.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Astfel, printre cele mai frecvente obiceiuri care pot provoca balonarea se numără mâncatul pe fugă și în picioare, care facilitează înghițirea unei cantități mari de aer, provocând astfel balonare.
În acest caz, specialistul în domeniu ne recomandă să nu mâncăm volume mari și să segmentăm masa.
De asemenea, cantitatea mare de lichidă consumată în deodată poate provoca balonare, fie că vorbim despre băuturile carbogazoase sau de apă.
„ Și dacă bei apă plată direct din sticlă, ai un mecanism prin care înghiți foarte mult aer și te balonezi .”, a spus specialistul în domeniu.
Mestecatul de gumă este un alt obicei nesănătos care poate provoca balonare, deoarece conține o cantitate mare de îndulcitori.
„ Guma de mestecat este bogată în acești îndulcitori, care ajung la nivel intestinal nemodificați și încep să dea peste cap și să fermenteze acolo bacteriile din intestinul nostru .”, a spus specialistul în domeniu.
Alimente care produc balonarea
Citește și: Ce este gastrita. Ce fel de factori acționează pentru a se manifesta această boală
Printre alimentele care pot produce balonarea se numără alimentele grase, prăjite, picante, degresate, produsele din grâu și secară, ceapa, usturoiul, băuturile carbogazoase, berea, sare, carnea roșie, lactate, dar și alimentele care conțin o cantitate mare de fibre, cum ar fi varza sau broccoli și cele care conțin fructoză, cum ar fi merele, perele sau prunele.
De asemenea, fasolea și lintea se află și ele pe lista alimentelor care provoacă balonarea. În acest caz, specialistul în domeniu ne recomandă să înlocuim fasolea albă cu cea neagră pe care o fierbem în mai multe ape.
„ Mulți pacienți, din cauza aportului mare de fibre, dintr-o dată, încep să constante că au această balonare, fermentare și abdomenul destins de volum, din cauza mâncatului excesiv de fibre .”, a spus specialistul în domeniu.
Totodată, toate alimentele care conțin substanțe la care avem intoleranță pot să ne provoace senzații de balonare. În acest caz, este recomandat să ne facem teste pentru a depista dacă avem sau nu o intoleranță alimentară.
„ Sunt teste genetice în care pui 2 ml de salivă și se lucrează în laborator. Se fac teste de sânge și se testează intoleranțele alimentare peste tot. Durează o săptămână și știi pentru toată viața ce alimente îți fac rău și le scoți din alimentație .”, a spus specialistul în domeniu.
Alimente care ne scapă de balonare
Printre alimentele care ne scapă de balonare se numără cuișoarele, ceaiul de mentă și de mușețel, castravetele, sparanghelul, bananele, ouăle, avocado, nucile, ananasul, kiwi, zmeura, orezul brun, cerealele integrale, pește și carnea de pasăre.
De asemenea, în cazul în care ne confruntăm cu aceste senzații de balonare, specialistul în domeniu ne recomandă să folosim iaurturi naturale sau capsule cu probiotice care să ne echilibreze flora intestinală.