Iată care sunt diferențele între alergii și intoleranța alimentară și ce este de făcut în cazul în care te confrunți cu ele. La cine trebuie să apelezi.
Din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu intoleranțe alimentare. O intoleranță alimentară reprezintă incapacitatea organismului de a digera corect un aliment.
1: organismului îi lipsesc enzimele digestive necesare pentru anumite alimente și astfel nu le poate digera în mod corespunzător. Din acest motiv, corpul nu poate absorbi în mod eficient substanțele nutritive din acestea.
2: atunci când apare o sensibilitate la un anumit aliment poate apărea o intoleranță alimentară. Această sensibilitate poate apărea din cauza unui supraconsum sau a unei supraexpuneri a organismului la un anumit aliment.
Care sunt simptomele intoleranței alimentare
Cele mai comune simptome ale unei intoleranțe alimentare sunt durerile de burtă, balonare, iritații și eczeme, iar aceste simptome pot apărea la câteva ore după consumul alimentar.
Există mai multe intoleranțe alimentare, iar cele mai frecvente sunt:
1. Intoleranța la lactoză care se găsește în produse lactate proaspete, nematurate ori în lapte.
2. Intoleranța la sulfiți, acele substanțe care apar în mod natural în vin sau pot fi adăugate în produse alimentare pentru a împiedica dezvoltarea mucegaiurilor.
3. Intoleranța la gluten - această intoleranță poate produce boala celiacă.
Medicul Anca Hâncu, doctor în nutriție și medicină generală, a dezvăluit în cadrul unui interviu Tv cum se pot descoperi alergiile și intoleranțele alimentare, precum și cum pot fi tratate.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„ Realitatea este că 1 din 4 români este alergic la foarte multe alimente și numai la alimente, la praf, la aditivi alimentari, la acarieni, la alimente și vom vorbi despre alergii alimentare.
Poate că ne și testăm mai mult, dar cu siguranță că mediul în care trăim acum, abundența de aditivi, substanțe, ne face să fim mai alergici.
Alergia este o reacție exagerată a sistemului imunitar, care nu recunoaște anumite substanțe și le consideră dăunătoare, mediate prin imunoglobuline S sau nu sunt mediate prin imunoglobuline și dau mai multe simptome. Simptomele sunt de la nivelul cavității bucale, unde pot să apară tumefieri ale limbii ale buzelor, mâncărimi, apare simptomatologie gastrointestinală cu greață, vărsături, crampe abdominale, apare simptomatologie cutanată, urticarie, dermatită atopică de tip alergic. Apar, de asemenea, și palpitații, deci simptomatologie cardiovasculară.
Apar și diverse alte tulburări care pot duce până la șoc anafilactic. Acest șoc poate să amenințe viața, există cazuri letale ca urmare a unei alergii nediagnosticată”, a amintit medicul în cadrul interviului TV.
Cum pot fi identificate alergiile
Medicul a mai dezvăluit și cum pot fi identificate alergiile, precum și cine trebuie să apeleze la teste pentru a vedea dacă are sau nu alergii.
Citeste si: Leacuri bătrânești pentru vărsat de vânt
Citeste si: Limba îți vorbește despre sănătatea ta „Mergeți în fața oglinzii și scoateți limba afară”
„ Dacă am avut anumite manifestări și reacții la un alergen, ar fi bine să facem teste multiple pentru mai mulți alergeni ca să știm de ce trebuie să ne protejăm. Persoanele alergice trebuie să poarte mereu asupra lor un pen cu epinefrină care se poate administra în situații mai grave.
Cele mai frecvente alergii sunt alergiile la praf, la acarieni, la polen. Există și alergii încrucișate, alergia la polen cu anumite alergii la fructe cu kiwi și cu pepene sau alergia la acarieni cu niște crustacee, spre exemplu.
Cine are alergie la acarieni, are alergie și la crustacee. Și mai este de menționat că apare și simptomatologie respiratorie, rinită, strănut, mergând până la simptomatologie de astm bronșic”, a mai amintit medicul.
Citeste si: Cum să-ți crești imunitatea în câțiva pași simpli. Pregătește-te pentru sezonul rece.
Citeste si: Ce poți să mănânci când te doare stomacul
Ce diferență este între alergie alimentară și intoleranță
Există câteva diferențe între cele două, iar medicul le-a amintit:
„Da, mai puțin grave sunt reacțiile de timp inflamator care merg cu o simptomatologie nespecifică. În timp ce alergiile se manifestă în jur de 2 ore, intoleranțele se manifestă nespecific și atunci e mai ușor de identificat. Însă este un noroc și avem la dispoziție niște teste de intoleranță și ne putem da seama că este o simptomatologie difuză”, a mai spus specialistul.