Modul în care un copil se devoltă, încă din primii ani de viață, îi va dicta întreaga performanță și abordare din restul vieții. De aceea, educația timpurie este esențială, iar părinții sunt nevoiți să adopte cele mai bune și eficiente variante pentru copiii lor.
Cu cât o persoană petrece mai mult timp în natură, cu atât este mai benefic atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mintală. În cadrul unei emisiuni, fondatorul unei grădinițe care se desfășoară în natură, Dan Prediger, a explicat de ce educația în natură este mai benefică față de cea clasică.
Cât de importantă este dezvoltarea copiilor
Citește și: Cum îi învățăm pe copii comportamente alimentare sănătoase
Odată cu tehnologia, copiii au început să petreacă din ce în ce mai puțin timp afară, chiar și la joacă. Specialistul a explicat că este esențial ca părinții să pună accent pe activitățile celui mic, desfășurate în aer liber, fie că vorbim de parc, grădină, sau chiar pădure. Există o mulțime de activități interesante și educative pentru copii, în funcție de vârstă, preferințe și anotimp. Specialistul a mărturisit că persoanele care au avut parte de o educație în natură, se dovedesc a avea mai multe idei și a lucra mai bine în echipă, față de cei care au învățat pe metoda clasică.
„Există cu 27% performanță mai mare dacă studiezi în natură. Luați copiii, duceți-vă cu ei în natură și faceți lucruri practice. Copilului o să îi placă să facă lucruri pentru că el o să perceapă că se joacă. Oricărui copil îi place să se joace, nu o să refuze copilul joaca, iar prin joacă poate să învețe. În joacă, ei interacționează între ei, unde încep să își dezvolte gândirea critică, analitică, pentru că își susțin o idee, sunt contraziși, dezbat și discută.” , a declarat Dan Prediger.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Beneficiile educației în natură
De curând, și la noi în țară a apărut conceptul de grădiniță în natură, unde copiii învață tot felul de lucruri, în aer liber. Nu doar că este un avantaj pentru sănătate să stai în natură, ci și activitățile desfășurate afară, alături de alți colegi, ajută extrem de mult în dezvoltarea armonioasă.
„Dezvoltarea copiilor în activități în natură este net superioară unei activități care se desfășoară numai în sala de clasă. Când dezvolți activitățile în natură, fiecare copil găsește soluția proprie și de cele mai multe ori o să vezi 10 soluții diferite. Aici se întâmplă câteva lucruri: toți copiii învață de la ceilalți că există o altă abordare; curajul pe care îl are un copil să intre într-o activitate.”
Citește și: Alimente bune pentru un pachețel sănătos și sățios
În momentul în care copilul ia parte la astfel de jocuri și activități, îi va fi stârnită creativitatea, curajul, simțul estetic, civic, va învăța să împartă și să facă față în diverse situații. De cele mai multe ori, educația clasică românească nu se bazează pe simțul de echipă, însă într-un astfel de centru de dezvoltare, cei mici vor învăța importanța celorlalți. Toate aceste avantaje vor fi extrem de utile pe viitor și își vor pune amprenta asupra vieții ulterioare, de adult.
„Se întâmplă, în unele activități ca un copil să o ia pe alt drum și îi este imposibil să ajungă la sarcină, dar a plecat pe drumul acela, este unul interesant și poți să discuți cu el. Discuți, îi validezi ideea, o dezvolți, după care poți să te întorci la idee. Dacă îi spui unui copil că este greșit, începi să îl descurajezi.”, a precizat Dan Prediger.
Chiar dacă optezi pentru o grădiniță clasică pentru copilul tău, este important să petreacă timp în natură. Spre exemplu, poți merge cu el în parc, la un mic picnic, unde să îi citești o carte sau unde poate construi chiar și un lego. Jocurile de tip explorare sunt foarte utile pentru cei mici. O plimbare în natură, unde să îi ascunzi diverse obiecte, pe care el trebuie să le descopere, va fi extrem de utilă.