Află din rândurile următoare ce trebuie să faci atunci când copilul tău are o personalitate puternică.
În procesul de creștere al unui copil, părinții se confruntă de multe ori cu diverse obstacole și provocări pe care nu știu mereu cum să le gestioneze. De aceea, este foarte important să analizăm comportamentul copilului, să încercăm pe cât posibil să îl înțelegem și să aplicăm cea mai bună modalitate atunci când întâmpinăm situații problemă, astfel încât copilul să înțeleagă ceva din acele situații.
În cadrul unei emisiuni, Andreea Neagu, psiholog de copii și familii și terapeut prin joc, a vorbit despre cum să gestionăm relația cu un copil care are o personalitate puternică.
Care sunt factorii care influențează comportamentul impulsiv al copilului
Majoritatea părinților s-au confruntat măcar odată cu un comportament impulsiv al copilului, care indiferent ce i-am face, nu îi convine nimic și nu știm cum să acționăm.
Înainte de a găsi o soluție cu privire la acest comportament, este foarte important să ne dăm seama de unde pornește și care sunt factorii care îl influențează pe copil să se comporte astfel.
Așadar, specialistul în domeniu ne oferă o listă cu factori care ar putea influența un astfel de comportament al copilului și o soluție pentru a rezolva problema în funcție de aceștia:
Lipsa de conectare
Citește și: Cum trebuie să vorbească mamele cu copiii, pentru a înțelege cu ușurință informațiile
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Potrivit specialistului în domeniu, atunci când vorbim despre lipsă de conectare ne referim la un comportament distant al părinților față de copil, pe care acesta îl simte și îl taxează printr-o izbucnire de personalitate.
„Copiii care nu au avut conectare prea multă cu mami și cu tati timp de zile întregi, normal că o să se lupte cu ei și o să le arate că sunt deranjați de lipsa lor.” , a explicat specialistul în domeniu.
În acest caz, principala recomandare este să ne conectăm cu ei, să încercăm să petrecem cât mai mult timp împreună și să le validăm emoțiile.
„Avem nevoie să ne conectăm cu ei ca să le liniștim emoțiile .”, spune specialistul în domeniu.
Atenția fixă
De multe ori apare un adevărat conflict între cel mic și părinte atunci când copilul este deja concentrat la un anumit lucru și nu este lăsat să își vadă în continuare de treburile lui. În acest caz, este foarte important ca părinții să înțeleagă faptul că cel mic nu are încă atenția distributivă dezvoltată.
„ Copiii nu au încă atenția distributivă. Avem nevoie să îl ajutăm pe copil să creeze abilități.
Stilul de parenting dominant
Potrivit specialistului în domeniu, adesea lupta de putere apare atunci când copilul simte că nu are putere deloc. De aceea, atunci când ne confruntăm cu un părinte autoritar, există o mare posibilitate ca cel mic să dezvolte o personalitate puternică tocmai pentru a-și face cunoscută puterea în fața părintelui.
În acest caz, este foarte important să îi oferim și lui impresia că deține putere.
Lipsa de siguranță
Acesta este cel mai nefericit factor care influențează comportamentul copilului. Potrivit specialistului în domeniu, atunci când nu sunt împlinite nevoile de bază, este bătut sau abuzat, copilul automat simte nevoia să riposteze.
„ Din păcate, frica acționează. Este o acțiune imediată care oprește comportamentul acela care nu ne place, dar copilul nu învață nimic din situația aceea, învață doar să îi fie frică de mama sau de tata pentru că s-a întâmplat ceva, dar nu știe mai exact ce s-a întâmplat .”, spune specialistul în domeniu.
Cum trebuie să relaționeze mamele cu copiii care au personalitate
Citește și: Cum trebuie să se joace mamele cu cei mici? Sistemul de recompense trebuie să fie prezent
Poate cel mai important pas în relația părinte-copil este înțelegerea. De aceea, este foarte important ca părinții să găsească în ei puterea necesară pentru a-i înțelege pe cei mici atunci când au un exces de furie, când sunt mofturoși sau supărași. Dacă cel mic se simte înțeles, îi va fi mult mai ușor să tragă învățături din acea întâmplare, iar ulterior nu va mai repeta un astfel de comportament.
„ Cu cât e mai mare, cu atât mă aștept ca și el să cedeze, să vină către mine. Cu cât e mai mic, eu am nevoie să cedez ca adult. Copilul nu înțelege raționamentul, logica .”, spune specialistul în domeniu.