Examenele pot crea adevărate presiuni asupra copiilor, presiuni pe cqre acestea le transformă în adevărate tulburări. Însă știați cum trebuie să fie susținuți aceștia?
Aflați din rândurile următoare care sunt mai exact, cele mai întâlnite frici ale adolescenților, dar și cum se manifestă acestea, astfel încât să le depistăm la timp, iar copilul să nu fie nevoit să se confrunte cu ele pentru prea mult timp.
Care sunt cele mai întâlnite frici la adolescenți
Se pare că atunci când vine vorba despre frici, nu doar adolescenții sunt cei care au anumite frici, legate de școală, prieteni, evoluție, părerea celor din jur și multe altele, ci și adulții sunt cei care dețin frici.
„ Avem nevoie să definim cam ale cui sunt fricile, că avem așa un bol de frici, ale copiilor care sunt cumva secrete de lumea adulților și avem niște frici ale adulților. Ei nu vor să ne spună că n-au învățat nimic în pandemie, că le e frică că nu vor primi vacanța pe care și-o doresc, că vor exista pedepse, că se vor face de râs, că nu vor
Citește și: Eliza Iliescu a terminat Liceul. Ce planuri de viitor are fiica Adrianei Iliescu
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Cum se manifestă fricile la adolescenți
Este important să recunoaștem semnalele observate la adolescenți, atunci când vine vorba despre frici. Indiferent că este vorba despre anxietate, comportamente de auto-vătămare sau diverse tulburări, de alimentație sau de eșec, ar trebui să le descoperim la timp, pentru ca adolescentul să nu se confrunte cu ele pentru o perioadă lungă de timp.
„ Fricile se pot manifesta prin comportamente la vedere sau nu, aici vorbim despre anxietate, vorbim despre comportamente de auto-vătămare, vorbim despre tulburări alimentare, această anxietate de examene și teama de eșec, poate îmbrăca foarte multe forme. Cumva ele ies la suprafață acolo unde „permitem”, de aceea este foarte important să ne auzim copiii și ce este cel mai important este să înțelegem ce să întâmplă cu ei. Fiecare ne dorim să ieșim cu bine din povestea asta.(...)
Este important, în primul rând, să descoperim care sunt aceste frici și să facem echipă cu copilul. Nu suntem în aceeași barcă și dacă copilul vede și în părinte încă un factor care îl debusolează, acțiuni nu este bine pentru el, se însingurează ”, a adăugat specialistul.
Cum trebuie să-și susțină mamele copiii în preajma examenelor
Perioada examenelor poate dăuna destul de mult copiilor, în special din cauza faptului că își face apariția stresul și multe alte astfel de motive de tulburare emoțională și comportamentală.
„ În primul rând, să îi auzim, nu trebuie să fim de acord, să îi auzim și să găsim împreună soluții, iar în această perioadă de la notele de la simulare până la examen totuși mai avem vreo 2 luni, să încercam să vedem ce știm, care este informația nouă și să ne o împărțim în capitole și astfel copilul să aibă sentimentul că își gestionează această nebuloasă „cât mai am de învățat” și să încercăm să fim alături de ei și pe anumite subiecte care sunt plăcute lor ”, a încheiat acesta.
Citește și: Dorința pusă de Alexia, adolescenta cu brațele replantate, în noaptea de Revelion