Cum va fi vremea in urmatoarele trei luni: Anuntul de ultima ora al meteorologilor

Cum va fi vremea in urmatoarele trei luni: Anuntul de ultima ora al meteorologilor
Cum va fi vremea in urmatoarele trei luni: Anuntul de ultima ora al meteorologilor

Meteorologii estimeaza pentru urmatoarele trei luni o vreme ce se va incadra, in general, in limitele normale ale perioadei, in timp ce la nivelul precipitatiilor acestea se anunta excedentare, raportat la media multianuala a fiecarei luni, releva prognoza de specialitate, valabila pentru intervalul octombrie - decembrie 2017, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Pentru luna noiembrie, meteorologii estimeaza temperaturi medii ce se vor situa peste normalul climatologic in sud, sud-est si local in vest, si vor fi apropiate de normal in restul regiunilor. in conditiile in care media multianuala a lunii este de 3,8 grade Celsius, cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Moldovei si Transilvaniei (intre zero si 5 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de pana la 8 grade Celsius, se vor consemna in Dobrogea.

Cantitatile totale de precipitatii se vor situa, in general, in limite normale in cea mai mare parte a teritoriului. Acestea pot fi excedentare in regiunile centrale, adica peste norma stabilita la 41,5 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Oltenia (pana la 81 l/mp), Maramures (pana la 77 l/mp) si Crisana (pana la 63 l/mp). La polul opus se afla Moldova, cu cantitati de apa cuprinse intre 23 si 36 l/mp.

Potrivit ANM, in prima luna de iarna a acestui an, temperaturile medii ale aerului vor fi cuprinse in limite apropiate de mediile multianuale, stabilite prin masuratori de specialitate, la—0,8 grade Celsius, in majoritatea regiunilor, local mai ridicate decat acestea in sud-estul tarii. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre—5 si zero grade Celsius, in Moldova si Transilvania, respectiv intre zero si trei grade Celsius, in Dobrogea.

Pe de alta parte, precipitatiile totale vor fi local excedentare in regiunile centrale si sudice, si apropiate de mediile climatologice in restul teritoriului. Masuratorile de specialitate au stabilit o norma medie lunara a precipitatiilor, pentru decembrie, de 44,8 l/mp, conform ANM. in zona Maramuresului, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 92 l/mp, in Oltenia la 87 l/mp, in Banat si Crisana (pana la 70 l/mp), iar in Dobrogea si Moldova, cel mult 40 l/mp. Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Horoscop Mihai Voropchievici 25 septembrie – 1 octombrie 2017! Doua zodii sunt sub protectie divina

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies