Cum va puteti feri de trichineloza, o boala care va poate distruge Sarbatorile. Nu consumati porc sacrificat in gospodarie inainte de un examen trichineloscopic

Cum va puteti feri de trichineloza, o boala care va poate distruge Sarbatorile. Nu consumati porc sacrificat in gospodarie inainte de un examen trichineloscopic

Perioada Sărbătorilor poate aduce şi momente de suferinţă pentru romanii care nu îşi iau măsurile necesare de prevenire în ceea ce priveşte starea lor de sănătate. Principalul pericol îl reprezintă, ca în fiecare an, Trichineloza.

Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un nematod care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile, scriu StirileKanalD.ro

La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Boala nu se transmite interuman.Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic sau prepararea termică “în sânge” ori consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat,

şuncă. De asemenea achiziţionarea cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate şi tăierea clandestină a animalelor.

In vederea prevenirii imbolnavirii se recomanda achizitionarea animalelor de la unitati avizate sanitar, iar a carnurilor din centrele comerciale care pun la vanzare numai produse avizate sanitar-veterinar. De asemenea, cei care sacrifica porcul in gospodaria proprie ar trebui sa trimita la un examen trichineloscopic probe de carne. Medicii atentioneaza ca procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele, scrie estnews.ro



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Ce se intampla in corpul tau cand mananci sorici de porc? Nutritionistul are un raspuns socant

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină