In urma cu peste 30 de ani, cercetatorii au realizat prima fertilizare in vitro a unui embrion uman, iar de atunci aproximativ 5 milioane de copii s-au nascut in acest mod. Expertii cred ca pe viitor tratamentele de fertilitate se vor schimba foarte mult.
Tratamentele vor deveni mai ieftine, deci mai accesibile, iar femeile vor putea sa-si extinda astfel perioada fertila, ajungând sa devina mame chiar si la vârste mult mai inaintate.
Dar, evolutia stiintei in acest domeniu poate ridica si probleme de etica, pentru ca parintii ar putea fi tentati sa aleaga anumite trasaturi pentru copiii lor, avertizeaza Britton Rink, expert in medicina materno-fetala la Centrul Medical Wexner al Universitatii de Stat Ohio. Iata cum s-ar putea schimba in viitor modul in care oamenii vor face copii.
1. Analiza genetica a embrionilor. Metoda este folosita si acum, dar va putea fi imbunatatita. Astfel, embrionii creati in laborator prin fertilizare in vitro vor fi scanati pentru a se observa din timp eventuale anomalii genetice, evitându-se astfel si riscul de avort. Sansele ca femeile sa poata mentine sarcina in acest fel sunt mult mai mari, pentru ca in prezent doar 40-45% dintre clientele care au sub 35 de ani ramân insarcinate din prima incercare de fertilizare in vitro. Scanarea genetica se face acum foarte rar, doar in cazuri de avort repetat si costa foarte mult.
2. Femeile isi vor putea congela ovulele. Desi metoda este folosita de mai multi ani, doar recent cercetatorii au gasit o metoda de congelare care sa nu mai distruga celulele.Noua tehnica a fost folosita cu succes in anul 2012 si se numeste vitrificare. Ovulele sunt inghetate foarte rapid, astfel incât apa din ele nu are timp sa formeze cristale de gheata care sa distruga celulele. Ovulele conservate in acest fel sunt mai fel de bune ca si cele proaspat recoltate de la paciente. Pe viitor, este posibil ca femeile tinere sa-si conserve in acest fel ovulele, pentru a fi sigure ca vor putea deveni mame mai târziu, fara teama ca vârsta inaintata va afecta calitatea ovulelor.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
3. Embrionii „cu trei parinti” vor fi aparati de anumite boli. Metoda este propusa pentru ca femeile sa nu transmita urmasilor anumite boli genetice care se afla in ADN-ul mitocondrial. Prin manipulare genetica, ADN-ul din nucleului ovului unei femei cu o boala genetica este scos si implantat in ovulul altei femei, care are ADN mitocondrial sanatos, iar apoi acest ovul este fecundat.Rink recunoaste ca bolile mitocondriale sunt foarte grave si orice metoda care le poate preveni trebuie folosita. Totusi, deocamdata cercetatorii nu stiu care sunt urmarile pe termen lung ale unei manipulari genetice de acest fel.
4. Tratamentele de fertilitate vor folosi mai putini hormoni. In prezent, femeile care recurg la fertilizarea in vitro trebuie sa faca zilnic injectii cu hormoni, timp de 2 saptamâni, pentru stimulare ovariana, ca sa aiba astfel mai multe ovule valide. Tratamentul provoaca dureri abdominale, balonare si afecteaza si starea de spirit a femeilor. Problema ar putea fi rezolvata printr-o procedura experimentala, numita maturare in vitro, care foloseste o doza mica de hormoni si mai putine injectii, iar ovulele pot fi obtinute mult mai repede.Spre desoebire de metoda de fertilizare in vitro (FIV), care recolteaza ovule deja mature din ovare, acesta recolteaza ovulele mai devreme, iar acestea vor fi maturate in laborator. Astfel, noua metoda va fi mai ieftina si cu mai putine efecte secundare ca FIV. Pâna acum 1.000 de copii din intreaga lume s-au nascut datorita acestei proceduri. Singurul dezavantaj este ca deocamdata ovulele obtinute astfel au mai putin sanse sa se fixeze in uter, rezultând o sarcina.
5. Scanarea genetica poate elimina cancerul si creste speranta de viata. Analizarea genetica a embrionilor va lua in curând noi proportii, crede medicul Avner Hershlag.Bolile grave, cum este cancerul, pot fi identificate prin anumite gene, cum se intâmpla deja cu genele BRCA1 si BRCA2, care cresc riscul de cancer mamar si ovarian. Unele clinici de fertilitate au inceput testarea embrionilor si eliminarea celor care au aceste gene.In curând, testele pot fi extinse si pentru genele responsabile de alte tipuri de cancer, astfel incât copiii care se vor naste prin FIV sa fie cât mai sanatosi.
6. Celulele stem pot fi transformate in ovule si spermatozoizi. Testele facute pe cobai au aratat ca unele celule ale pielii pot deveni celule stem, iar acestea la rândul lor se transforma in celule precursoare ale ovulelor sau spermatozoizilor. Aceste celule sunt apoi implantate in cobai, care devin fertili si pot avea urmasi. Desigur, vor trece probabil zeci de ani pâna când aceste rezultate vor putea fi obtinute si pe oameni, dar exista speranta ca prin aceasta metoda oamenii infertili vor putea avea copii.
7. Transplantul de uter va deveni posibil. Anul acesta, medicii din Suedia au anuntat ca au realizat transplant de uter pentru 9 femei care se nascusera fara acest organ sau care facusera histerectomie. Uterele au fost donate de rude apropiate ale paceientelor. Femeile nu ar putea ramâne insarcinate in mod natural, dar pot avea sanse cu FIV. Medicii asteapta sa vada daca aceste rezultate vor aparea. Metoda va fi folosita probabil mai mult in statele care nu accepta mamele surogat. Femeile care fac un transplant de uter trebuie sa ia toata viata medicamente, pentru ca organismul lor sa nu respinga noul organ. Iar acest tratament poate avea efecte secundare grave, inclusiv asupra copilului.
8. Copii la comanda. Manipularea genetica aduce cu sine riscul ca parintii sa ceara alegerea genelor care vor asigura anumite calitati copiilor, dar cercetatorii spun ca deocamdata acest lucru nu ar fi posibil. Inteligenta sau abilitatile sportive sunt complexe, nu se stie exact care sunt genele responsabile cu aceste trasaturi. Dar acest lucru va fi posibil la un moment dat, de aceea este nevoie de reguli etice care sa coordoneze acest domeniu, esentiala fiind vindecarea sau prevenirea unor boli, nu nasterea unor copii „perfecti”.
Sursa www.descopera.ro