Cseke Attila vorbește despre cum se vor desfășura sărbătorile de iarnă în contextul valului patru al pandemiei de Covid-19.
Valul patru al pandemiei de Covid-19 a lovit România puternic, zilnic fiind raportate noi cazuri de infectări și decese.
Medicii se luptă cu virusul din cauza căruia saloanele spitalelor sunt pline până la epuizare. Numărul pacienților care se luptă pentru viața lor la terapie intensivă depășește 20 de mii de persoane.
Cele mai iubite sărbători, Crăciunul și Revelionul, se apropie cu pași repezi însă românii nu se pot bucura cum ar trebui din cauza situației epidemiologice cu care ne confruntăm.
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a făcut câteva declarații despre posibila evoluție a situației epidemiologice.
Cum vor sărbători românii Craciunul și Revelionul?
În 2020, românii au sărbătorit Paștele în carantină, ceea ce a reprezentat un moment foarte dificil pentru toată lumea.
Ministrul interimar al Sănătății a vorbit despre subiectul sărbătorilor de iarnă și a declarat faptul că totul depinde de evoluția situației epidemiologice după aplicarea noilor restricții și după creșterea numărului de personae vaccinate.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Astfel, dacă numărul de vaccinări va crește și noile reguli impuse vor fi respectate, există posibilitatea ca sărbătorile de iarnă să fie liniștite, însă nimic nu este sigur. Evoluția situației epidemiologice nu poate fi cunoscută, iar numărul de cazuri din următoarele două luni reprezintă cel mai important factor în acest sens.
„Cum vom avea sărbători sfinte depinde în primul rând de noi, de noi toţi, de fiecare individ. Aici nu există atitudinea în care unii spun eu sunt doar unul singur. Nu, din fiecare om suntem cei 20 de milioane sau 18 milioane, responsabilitatea fiecărui individ poate să îmbunătăţească această perspectivă sau să agraveze printr-o atitudine care duce la creşterea infectării.
Infecţia asta nu circulă în societate, circulă în persoane, e între persoane. Deci fiecare dintre noi trebuie să avem grijă. Sigur mai sunt două luni, dar nu vor fi zile uşoare, nici săptămâna aceasta, nici săptămânile următoare. Categoric,
Citeste si: S-a stabilit data la care elevii se vor întoarce în bănci, după noua vacanță de două săptămâni
Ce spune Raed Arafat despre evoluția pandemiei?
Șeful DSU, Raed Arafat, spune că urmează vești bune pentru români datorită faptului că numărul de personae vaccinate crește pe zi ce trece. Astfel, la finalul lunii noiembrie situația ar putea devein mai puțin gravă, iar din decembrie, numărul de infectări ar putea să scadă considerabil.
”Va mai dura. Când ajungem la un platou, nu vom ajunge să avem o scădere rapidă. O să începem să avem o scădere lentă după platou. Întrebarea este dacă am ajuns la platou, că în ultimele 2 – 3 zile am văzut că suntem. Eram la 18.000, acum suntem la 16 – 15.000. Oare cât ţine platoul ăsta? Dacă e platou, dacă nu ne trezim din nou cu o creştere.
Şi dacă ţine platoul ăsta în următoarele zile, când începe să scadă şi cu ce viteză? Clar că măsurile cu masca, mai ales şi celelalte poate vor ajuta la o scădere mai rapidă, dar nici asta nu va fi una spectaculoasă, de pe o zi pe alta să scadă cu câte 1.000. S-ar putea să ne trezim că o ducem aşa până prin mijlocul lunii noiembrie, sfârşitul lunii noiembrie, să vedem că încă luptăm cu acest val până ajungem la o situaţie controlabilă.
Depinde foarte mult de noi, din nou. Cu cât se vaccinează mai mult, cu atât şansa să controlăm situaţia este mai bună şi şansa să prevenim alt val mai târziu, prin ianuarie – februarie, este mai mare. (…) Mijlocul săptămânii viitoare, miercuri – joi, ne vom da seama care sunt creşterile, dar şi duminică. Noi comparăm şi zilele. Duminică la o duminică, luni la o zi de luni şi vedem dacă sunt creşteri şi încă eram pe creştere”, a declarat Raed Arafat.
Citeste si: Raed Arafat, despre accesul la locul de muncă în baza certificatului verde: „Legea se dezbate în Parlament”