Află în ce constă dieta cu mere și ce beneficii extraordinare aduce consumul unui singur măr pe zi.
Beneficiile consumului de mere
Mărul este unul dintre cele mai iubite și mai populare fructe.
Este bogat în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre necesare menținerii echilibrului funcțiilor corpului nostru, contribuind la întărirea sistemului imunitar.
O vorbă celebră spune: „un măr pe zi ține doctorul departe".
Mărul este fructul despre care se spune că ține la distanță atât nutriționistul, cât și dentistul.
Citeste si: Totul despre Gastric Botox, procedura care te ajută să slăbești prin injectarea cu botox în stomac!
Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie care sunt beneficiile reale ale merelor:
„Știm cu toții vorba asta celebră, hai să vedem care e adevărul din spatele ei.
Un măr e un aliment bogat în nutrienți, vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.
Un măr mediu are cam 95 de calorii, 4,5 grame de fibre, 20 g carbohidrați, 9% din doza zilnică de vitamina C, cupru, potasiu și vitamina K.
În afară de vitamina C cu rol antioxidant, este o sursă bună și de alți antioxidanți precum quercitină, epicatehină, acid cafeic.
Studiile arată că un consum regulat de mere ar putea fi asociat cu un risc mai mic de apariție a mai multor afecțiuni cronice, inclusiv boli
de inimă.Un studiu efectuat la peste 20.000 de adulți a constatat că o dietă alcătuită din cantități mai mari de fructe (inclusiv mere) și legume, precum și carne albă, a fost legat de un risc mai mic de accident vascular cerebral.
Merele sunt, de asemenea, sursă de fibre solubile, care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, ambii factori de risc pentru boli de inimă.
Merele conțin mai mulți compuși care pot ajuta la prevenirea formării cancerului, inclusiv antioxidanți și flavonide.
Potrivit unei analize a 41 de studii, consumul unei cantități mai mari de mere a fost asociat cu un risc scăzut de a dezvolta cancer pulmonar.
Un alt studiu a observat rezultate similare, raportând că consumul crescut de mere era legat de un risc mai mic de cancer colorectal."
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: //ÎNCEARCĂ// Dieta cu iaurt. Slăbește 1 kg pe zi
Cura de slăbire cu mere
Merele sunt fructele perfecte pentru curele de slăbire, deoarece au foarte puține calorii, un măr aducând un aport de doar 80 de calorii.
„Datorită conţinutului lor de fibre, s-a dovedit că merele oferă acea senzaţie de saţietate. Au un aport scăzut de calorii, motiv pentru care contribuie la pierderea în greutate atunci când sunt consumate parte a unei diete echilibrate”- spune Gianluca Mech, nutriționistul starurilor.
Acestea taie pofta de ,,ceva dulce", dau senzația de sațietate și elimină toxinele din organism.
Va prezentăm mai jos o dietă minune ,,minus 4 kilograme în 5 zile":
Ziua 1:
- mic dejun, prânz, cină: se consumă numai mere, dar nu mai mult de 1,5 kilograme;
Ziua 2:
- mic dejun – 2 mere
- prânz- o salată de legume cu două felii de brânză, cu suc de lămâie;
- cină – 3 mere
Ziua 3:
- mic dejun – un măr, o felie de pâine neagră şi o felie de şuncă de curcan";
- prânz – un măr, o salată din 2 morcovi raşi, jumătate de ceapă și jumătate de salată verde;
- cină – 3 mere.
Ziua 4:
- mic dejun – un măr, o felie de şuncă de pui şi o felie de pâine neagră;
- prânz – un măr, o salată de legume fierte cu 200 grame ton în conservă;
- cină – 3 mere, un castron cu lapte cu conţinut redus de grăsime şi cereale integrale.
Ziua 5:
- mic dejun – un măr, un ou fiert şi o felie de pâine neagră;
- prânz – un măr şi o salată de crudități, 200 gr de carne de vită;
- cină – 3 mere.
Avantajele acestei diete cu mere ar fi acelea că nu presupune costuri foarte mari, ingredientele sunt uşor de preparat și este foarte simplu de urmat.
Un alt avantaj ar fi faptul că detoxifică organismul, previne constipația și duce la pierderea a 4 kilograme în numai 5 zile.
Citeste si: //CITEȘTE// Cum să dormi 8 ore în 4 ore. Află dacă este posibil
Există diete în care se consumă doar mere și ouă, inspirate din regimurile de pe vremea romanilor, atunci când soldaților li se dădea drept hrană zilnică un măr și un ou.
Acest regim are o logică simplă, aceea că oul conține vitamine, minerale, nutrienți, proteine și grăsimi, însă îi lipsesc fibrele și vitamina C. De aceea dieta se echilibrează cu un măr, care completează oul.
„De curând am auzit o poveste cum că soldații legiunilor romane, atunci când plecau în războaiele de cucerire, primeau ca hrană zilnică un măr și un ou. În primă instanță mi s-a părut neverosimil, nu-mi puteam imagina miile de găini ouătoare care însoțeau armata pentru a asigura rația zilnică. Apoi m-am gândit că povestea are un sâmbure de adevăr, chiar se poate trăi cu un ou și un măr pe zi.
Oul este o esență de nutrienți, un concentrat de proteine, vitamine și minerale alături de grăsimi valoroase, totul în raport optim, astfel încât să fie ușor de absorbit și bio eficient la maxim în organism. Un singur lucru nu are oul: fibre și vitamina C. De aceea probabil a apărut mărul în ecuație. Un strop de glucide alături de fibrele solubile din compoziție fac din măr alimentul banal care echilibrează dieta.- dezvăluie Mihaela Bilic, medic nutriționist.