Urmand exemplul anumitor vedete care au urmat dieta gluten-free, numeroase persoane care isi doresc un silueta zvelta adopta acest regim fara sa ia in considerare efectele mai mult sau mai putin pozitive ale acestor produse.
Prezenta alimentelor fara gluten pe rafturile marilor magazine si agresivitatea cu care sunt promovate acestea imping adeseori la alegeri inconstiente, care ne pot pune sanatatea in pericol.
Medicii avertizeaza ca desi produsele nonglutenice sunt benefice in anumite cazuri (de exemplu, in tratamentul cancerului de colon), in regimul alimentar destinat pierderii kilogramelor acestea sunt ineficiente si reprezinta o cheltuiala inutila, mai ales ca nu exista dovezi care sa confirme eficacitatea lor.
De multe ori, produsele fara gluten sunt mult mai nesanatoase din punct de vedere nutritional, acestea continand foarte multi carbohidrati, zahar sau calorii.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ce este, de fapt, glutenul?- Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in grau, orz, secara si alte cereale derivate, care, in cazul pacientilor cu boala celiaca (celiachie), poate descompune bacteriile sanatoase din intestinul subtire, avand drept consecinta absorbtia insuficienta a nutrientilor care regleaza tranzitul intestinal.
Cui ii este recomandata dieta fara gluten?- Dieta gluten-free se adreseaza exclusiv celor care sufera tulburari gastro-intestinale, in special celor cu intoleranta la gluten, si este contraindicata in restul cazurilor pentru ca acest regim alimentar priveaza organismul de fibre, fier, calciu, riboflavina, tiamina, niacina si acid folic, compusi esentiali pentru dezvoltarea armonioasa a intregului corp.
In cazul persoanelor sensibile la gluten, dieta este recomandata cu convingere deoarece chiar si un consum foarte mic de gluten poate duce la deficiente de nutritie, diaree, iritatii si chiar depresie, pe termen lung existand riscul de cancer intestinal.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro