Curiozități despre Ziua Pământului. Cum a ajuns să fie sărbătorită pe 22 aprilie 

ziua pamantului
Curiozități despre Ziua Pământului

Ziua pământului are loc pe 22 aprilie. Insă știați cum este sărbătorită aceasta?

Aflați din rândurile următoare, de ce pe data de 22 aprilie este sărbătorită ziua pământului, cum este aceasta sărbătorită mai exact, dar și cei mai puteți afla de fapt despre această zi.

 

De ce 22 aprilie este Ziua Pământului

Ziua Pământului este o sărbătoare globală care se concentrează pe creșterea conștientizării și protejarea mediului înconjurător.

În Statele Unite ale Americii, în 1970, senatorul american Gaylord Nelson a propus organizarea unei zile dedicate mediului ca urmare a protestelor mari împotriva poluării. Acest lucru a dus la începutul evenimentului.

Deteriorarea condițiilor de mediu din Statele Unite l-a preocupat pe senatorul Gaylord Nelson. Apoi, în ianuarie 1969, el și alți oameni au văzut efectele devastatoare ale unei scurgeri masive de petrol din Santa Barbara, California.

Senatorul Nelson a vrut să folosească mișcarea studențească anti-război pentru a stimula conștientizarea publică a poluării aerului și a apei. Datorită faptului că majoritatea universităților încep vacanța de primăvară în aprilie, data de 22 aprilie a fost aleasă în primul rând pentru a atrage studenții. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Până la sfârșitul anului 1970, prima Zi a Pământului a condus la înființarea Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite și la adoptarea primelor legi de mediu, cum ar

fi Legea Națională de Educație a Mediului, Legea Securității și Sănătății în Muncă și Legea privind puritatea apei și aerului. De aceea, Ziua Pământului a fost organizată pentru a sensibiliza publicul cu privire la problemele de mediu și pentru a susține eforturile de conservare și protejare a naturii.

Citește și: Cornulețe cu brânză sărată, rețeta pregătită de Ileana Sterp. „Sunt fragede și ideale pentru micul dejun sau pentru o gustare în timpul zilei.”

ziua pamantului 22 aprilie
Curiozități despre Ziua Pământului[Sursa foto: freepik]

Citește și: Costi Ioniță refuză investițiile în Dubai! Artistul a explicat de ce nu este de acord cu astfel de investiții: „Să băgați banii acolo pe pietrele alea și pe uscătura aia, nu mai zic nimic.”

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

Cum este sărbătorită Ziua Pământului în 2024

  • Curățenia mediului: participă la o acțiune de curățenie în comunitatea ta sau organizează una. Este posibil să cureți plaje, parcuri, păduri sau zone metropolitane. Este o modalitate excelentă de a preveni poluarea și de a îmbunătăți aspectul mediului înconjurător.
  • Plantare de arbori: plantează arbori sau plante indigene într-un spațiu verde în apropierea ta. Arborii mențin biodiversitatea, reduc poluarea și purifică aerul.
  • Economisiți energie: modul în care producem energie are un impact semnificativ asupra Terrei. Prin urmare, în această Zi a Pământului, luați măsuri pentru a economisi energie și pentru a ajuta la salvarea Pământului. 
  • Voluntar pentru a ajuta la salvarea Pământului: căutați activități de Ziua Pământului în regiunea dvs. Puteți participa la mitinguri de conștientizare, la curățenie pe o plajă, într-o pădure sau la alte activități de grup.

ziua pamantului curiozitati
Curiozități despre Ziua Pământului[Sursa foto: freepik]

Alte curiozități despre Ziua Pământului

  • Prima Zi a Pământului a avut o mulțime de succes. Aceasta a dus la o serie de acțiuni pentru a proteja natură. Unele dintre ele au inclus: Legea privind aerul curat, Legea privind speciile pe cale de dispariție, Legea privind îmbunătățirea calității apei, Legea privind controlul substanțelor etc.
  • În plus față de sărbătoarea Ziua Pământului, există și Ora Pământului, o campanie globală care încurajează oamenii să stingă luminile timp de o oră pentru a demonstra solidaritate cu mediul înconjurător. În ultima sâmbătă din martie, are loc un eveniment în fiecare an la care oamenii sunt invitați să-și exprime susținerea pentru eforturile de combatere a schimbărilor climatice.
  • În 2009, Organizația Națiunilor Unite a numit evenimentul Ziua Internațională a Mamei Pământ, în ciuda faptului că este de obicei cunoscut sub numele de Ziua Pământului.

Evenimentul Ziua Pământului a început în Statele Unite ale Americii, dar a devenit popular în întreaga lume în 1990. Evenimentul a atras două sute de milioane de persoane din peste 141 de națiuni.

cand este ziua pamantului
Curiozități despre Ziua Pământului[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Elena Gheorghe, între viața de artistă și cea de mamă! Cum își petrece vedeta zilele libere în compania familiei! „Ne bucurăm de fiecare secundă în parte la maxim.”

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Erdal Küçükkömürcü, actorul care joacă rolul Erman Arsen în serialul „Tablou de familie”, un soț devotat și un tată exemplar! Iată ce familie frumoasă are celebrul actor

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies