Există anumite replici pe care mămicile nu ar trebui să le adreseze niciodată celor mici deoarece acestea au o contribuție semnificativă la formarea caracterului său și ar putea face modificări psihice în viața de adult. Află ce să nu îi spui niciodată copilului, conform recomandărilor specialiștilor.
Modelele educaționale au recunoscut o serie de modificări în ultimii ani, astfel că educația de tip restrictiv, care era considerată bună, s-a transformat într-o formă de îngăduință totală, mulți părinți ajungând de fapt în cealaltă extremă. Unele modelele de parenting susțin că cei mici trebuie lăsați să facă tot ceea ce își doresc, dar specialiștii sunt de cu totul altă părere.
Psihologul clinician Dana Crișan susține faptul că în familie trebuie să domine un climat armonios pentru ca cel mic să se poată dezvolta optim.
„Atmosfera călduroasa, nutritivă din punct de vedere afectiv, creează mediul optim în care copiii şi tinerii să poată înflori şi atinge propriul potențial maxim. Abordările parentale se încadrează în una din cele patru categorii: autoritar-coercitiv, autoritativ-îndrumător, îngăduitor şi neglijent”, a spus specialista, potrivit adevărul.ro.
Citeste si: Idei prin care să îl anunți că ești însărcinată. Cum îi dai marea veste
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Cuvinte pe care mămicile nu ar trebui să le spună niciodată copiilor
„Nu ești în stare de nimic”
De multe ori cel mic nu mai poate face față orelor suplimentare de activități extrașcolare precum dans, muzică sau diferite sporturi.
Când rezultatele întârzie să apară, mulți părinți ajung să îi stimuleze prin reproșuri.„Niciodată nu trebuie să-i spui că e prost, că nu e bun de nimic sau alte asemenea expresii. E momentul ca părintele să încerce să obţină pentru el un mai bun control şi management emoţional. Uneori, părinţii fac proiecţii cu propriile neîmpliniri şi frustrări, iar copilul suferă în relaţia cu părintele său. Dar ca părinte, trebuie să îţi reglezi imaginea despre aşteptări. Să fie o concordanţă între aşteptările lui şi ceea ce este capabil copilul să realizeze”, a explicat ea.
În loc poți să-i spui „hai că poţi”, „ştiu că eşti puternic”, „sunt aici să te ajut dacă ai nevoie”, „nu-i nimic dacă nu a ieşit acum, data viitoare facem un plan pentru a avea şanse mai mari să reuşeşti”.
Citeste si: Cresc salariile angajatelor la această companie de stat! Câți bani în plus vor primi în conturi
„De ce nu poţi fi şi tu ca şi ceilalţi”
Psihologul este de părere că părinții nu ar trebui niciodată să își compare copiii cu alții pentru că acest lucru va pune presiune pe ei și se vor simți nevalidați.
„Comparându-l cu alt copil, asta va pune o presiune şi o tensiune intrapsihică, se va simţi nevalidat, neconform.