Dacă ai dureri dese în zona pelvisului, trebuie să mergi URGENT la doctor!

Dacă ai dureri în zona pelvisului, trebuie să mergi URGENT la doctor!
Dacă ai dureri în zona pelvisului, trebuie să mergi URGENT la doctor!

Dacă simți dureri în zona pelvisului mai des decât în perioadaa menstruației/ a ovulației, trebuie să mergi la doctor pentru că poate fi o afecțiune gravă.

Dacă între ele două menstruații simți dureri puternice în zona pelvisului, ar trebui să mergi la doctor de urgență pentru un control, pentru că ai putea avea o afecțiune gravă, numită endometrioză. Aceasta poate afecta și organele din zonele extragenitale, sau chiar alte organe din restul corpului, cum ar fi plămânii, pe cale limfatică sau sanguină. Totuși, această boală nu trebuie confundată cu dismenoreea.

Citeste si: Cât de sigură este albirea dinților? Se face acasă sau în cabinet?

Ce este endometrioza, cum se manifestă și cine poate fi afectat? Află totul despre endometrioză!

Endometrul este cunoscut și ca mucoasa uterină, iar endometrioza reprezintă un țesut asemănător, localizat în altă parte față de uter. Zonele pe care această boală le paote afecta sunt: ovarele, trompele și ligamentele uterine, colul, peritoneul, intestinele sau vezica. Încă nu se cunoaște în totalitate cauza apariției endometriozei, însă cert este că aceasta afectează exclusiv femeile, aflate în perioada fertilă.

Două dintre posibilele cauze ale apariției acestei complicații sunt: evacuarea parțială de sânge menstrual și fragmente de endometru prin trompele uterine către abdomen, în locul căii normale, prin colul uterin, precum și transformarea celulelor care acoperă organele din cavitatea abdominală, în celule cu funcție și aspect de endometru.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Miere cu nuci. Amestecul-minune care te scapă de o mulțime de boli

Prezența acestui țesut, în afara uterului, este cauzată de hormonii ovarieni. Din cauza hormonilor, acest țesut evoluează asemenea endometrului și colectează sânge, țesut cicatricial și aderențe între organe. Apariția endometriozei este favorizată de imunitatea precară, menstruațiile prelungite și modificate (mai lungi/ mai scurte decât este normal), factori alimentari și greutatea prea mică.

Dacă ai dureri în zona pelvisului, trebuie să mergi URGENT la doctor!
Dacă ai dureri în zona pelvisului, trebuie să mergi URGENT la doctor!

Afecțiunea aceasta se manifestă prin durere intensă între două menstruații, durere intensă în timpul menstruației (dismenoree) precum și durere în timpul relațiilor intime, cunoscută drept dispareunie. Pe lângă durere, alte simptome pot fi: sângerări digestive, ale tractului respirator sau cefalee.

Deși nu s-a găsit un tratament 100% sigur și eficient, pentru a minimiza efectele neplăcute ale acestei afecțiuni, se recomandă folosirea contraceptivelor, amânarea menstruației pe perioade lungi.

Pe termen scurt, putem apela la antiinflamatoare, dar trebuie să remarcăm faptul că indiferent de tratament, boala poate recidiva, în ciuda ameliorării simptomelor.

Citeste si: Andreea Marin, la un pas de tragedie: „Mi-au scos 800 de grame de tumoare...”

 



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Andreea Marin, la un pas de tragedie: „Mi-au scos 800 de grame de tumoare...”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Cartofii dulci sunt buni pentru sănătate? Nutriționistul Gianluca Mech răspunde la toate întrebările tale!

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies