Daca este depistat la timp cancerul de prostata poate fi vindecat complet! Asa ca trimite-ti iubitul la control!

Daca este depistat la timp cancerul de prostata poate fi vindecat complet! Asa ca trimite-ti iubitul la control!
Daca este depistat la timp cancerul de prostata poate fi vindecat complet! Asa ca trimite-ti iubitul la control!

Orice barbat de 40 de ani care a avut in familie rude apropiate, suferinde de cancer de prostata, trebuie sa mearga neaparat la un control urologic.

Potrivit medicilor, cancerul de prostata depistat la timp se poate vindeca. Daca maladia depaseste glanda, tratamentul nu mai poate fi decat unul paleativ, iar dupa cativa ani apar metastazele!

Potrivit unei estimari facuta de Liga Romana de Cancer, in Romania sunt diagnosticate, anual, 177 de cazuri noi de cancer de prostata. Aceasta maladie este cea mai raspandita forma de cancer in randul barbatilor, cu simptome „ascunse” ce se pot confunda cu alte afectiuni benigne ale prostatei, cum este adenomul.

Cancerul de prostata este o maladie maligna a glandei prostatice (un organ de marimea unei nuci, situat sub vezica urinara, la barbati). Glanda inconjoara uretra, prin care trece urina din vezica urinara. Cauzele care conduc la aparitia cancerului de prostata sunt inca necunoscute, dar au fost identificati unii factori de risc, precum istoricul afectiunii in familia pacientului. Cancerul de prostata apare rar sub varsta de 40 de ani si este cu precadere o boala a barbatului, dupa 65 de ani.


Care sunt cele mai eficiente teste de depistare a bolii- „In cazul in care un barbat a avut in familie rude apropiate, precum tata, frate, bunic, var sau unchi cu aceasta boala, trebuie sa mearga la un control de specialitate la medicul urolog. In aceste cazuri, controlul trebuie facut chiar si la varsta de 40 de ani. In rest, barbatii care nu au rude cu aceasta boala, trebuie sa mearga la control anual, de la varsta de 50 de ani”, ne-a explicat conf.dr.
Valentin Ambert, medic urolog la Spitalul clinic de urologie prof. dr. Theodor Burghele (n.r. – fost Spitalul Panduri).

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Potrivit specialistului, o metoda eficienta de depistare a cancerului de prostata intr-o faza precoce este antigenul specific prostatic (PSA). Celulele prostatice neoplazice produc in exces aceasta proteina, determinand cresterea nivelului PSA in sange, care se poate vedea cu ajutorul acestui test.



Poate fi confundat cu adenomul- „Totodata, un alt test eficient care poate fi facut de medicul urolog este
tuseul rectal, prin care poate verifica marimea prostatei. Cand exista suspiciuni ale aparitiei bolii, se recomanda si ecografia. Cancerul de prostata poate fi confundat cu adenomul, care este o forma beningna. Daca este depistata la timp, boala poate fi vindecata complet, prin tratament radical, adica prin scoaterea prostatei, sau prin radioterapie.
Aceste tratamente sunt eficiente doar daca boala este depistata intr-o forma precoce, cand nu a depasit nivelul glandei. Odata depasit, adica intr-un stadiu avansat, deja este tarziu, iar tratamentul poate fi unul paleativ. Adica, pacientului i se administreaza medicamente pentru inhibarea testosteronului, insa, dupa patru-cinci ani, bolnavul devine imun la tratament, iar aparitia metastazelor este foarte probabila”, ne-a mai explicat dr. Valentin Ambert.

Care sunt primele semne ale bolii- Potrivit specialistului in urologie, in faza precoce a boli, simptomele nu sunt foarte agresive, de aceea, testarea anuala este obligatorie pentru barbatii care au implinit varsta de
50 de ani.

Citește și: „Nu credeam că se va duce la cea mai bună prietenă a mea”. A putut Ozana Barabancea să îl ierte pe fostul ei soț pentru infidelitatea sa?- kanald.ro

Citește și: Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare- stirilekanald.ro

„Prostata creste in volum, urinarea devine mai grea, mai ales noaptea.

Simptomele mai agresive se resimt abia dupa aparitia metastazelor, adica atunci cand deja este tarziu. De aceea, este foarte indicat ca barbatii sa se verifice periodic. Am observat ca in mediul urban, barbatii vin mai des la controale, insa, in mediul rural exista o mare problema. Barbatii de acolo sunt foarte putin informati si vin foarte rar la medic”, mai spune doctorul Ambert.
Sursa: www.doctorulzilei.ro




Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Cum să-ți atragi soțul de vis: 5 tehnici de manifestare care funcționează

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Adevăratul motiv pentru care celebra actriță Fadik Sevin Atasoy a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Şengül! A fost nevoită să se retragă sau totul s-a întâmplat conform scenariului?

Imaginile durerii la înmormântarea Denisei! Ce s-a întâmplat cu tânăra ucisă de Șacalul din Constanța: "Inima și sufletul meu..."


Cookies