România se află pe primul loc în Europa privind mortalitatea prin cancer de col uterin. Incidenţa acestuia este dublă la noi faţă de media europeană.
Este nevoie încă de conştientizarea pe scară largă a femeilor despre beneficiile acestui test privind detectarea leziunilor precanceroase ale cancerului de col uterin prin screening. Derularea la nivel naţional a Programului de screening de cancer de col uterin, prin informarea şi testarea femeilor cu testul Babeş Papanicolau, a condus la o prevenire a 49% dintre cazurile posibile de cancer de col uterin.
Ce aduce nou această rundă a campaniei de screening a cancerului de col uterin, dar şi cum se poziţionează Regiunea Centru la nivel naţional în cadrul acestei campanii a oferit mai multe informaţii Dr. Cosmina Cristina Uzun, Coordonator Unitatea Regională de Management-Regiunea Centru a subprogramului de Screeningal cancerului de col uterin din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Tîrgu-Mureş.
Vă rog să faceţi o prezentare a modului în care se derulează la nivelul Regiunii Centru programul naţional de screening al cancerului de col uterin.
Programul naţional de depistare activă precoce a cancerului de col uterin se află în al şaselea an de implementare. În anul 2017 am reuşit să încheiem runda I de screening, prima de acest gen pe care o desfăşurăm în Regiunea Centru, şi am reuşit să realizăm peste 66.000 de teste Babeş Papanicolu pentru femei asimptomatice, cu vârsta între 25-64 de ani, care s-au adresat centrelor de recoltare, acestea fiind în prealabil informate şi consiliate pentru această testare.
Este vorba despre femei care nu au mai avut afecţiuni ginecologice, sănătoase, care nu ar fi solicitat un consult ginecologic dacă nu ar fi fost invitate la screening, femeile neavând simptome.În acest an, continuăm runda a doua de screening, tot prin Programul naţional de depistare activă precoce a cancerului de col uterin, şi ne dorim să ne dezvoltăm mai mult pe ceea ce înseamnă implementarea calităţii urmăririi pacientei care are teste pozitive, follow up-ul femeii.
Ce va presupune acest follow up, implementarea calităţii urmăririi pacientei?
..............
Citeşte mai departe despre importanţa TESTULUI BABEŞ-PAPANICOLAU în prevenţia CANCERULUI DE COL UTERIN