Legea care prelungește perioada în care se pot achiziționa ani de contribuție la pensie nu a fost susținută de coaliția de guvernare: parlamentarii PSD, PNL și UDMR au respins prelungirea perioadei în care se pot achiziționa ani de contribuție la pensie.
Un proiect de lege inițiat de parlamentarii USR prevede ca românii să se poată bucura de această posibilitate pentru încă trei ani. În România, perioada minimă de înscriere este de 15 ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Pentru femei este de 31 de ani și nouă luni, iar pentru bărbați de 35 de ani până în ianuarie 2030.
Citește și: Veste bună pentru pensionare chiar înainte de Paște! Banii sunt virați pe card în data de 10 aprilie 2023!
„Este încă o pedeapsă aplicată Diasporei de PSD și PNL”
Parlamentarii PSD, PNL și UDMR au votat împotriva inițiativei USR de prelungire cu trei ani a termenului pentru cei interesați să cumpere ani de pensie. Potrivit USR, peste 30.000 de români ar beneficia de această lege și ar deveni astfel îndreptățiți la contribuții, dar Guvernul PSD a invocat ca motiv dificultățile tehnice de implementare a legii propuse.
„Este încă o pedeapsă aplicată Diasporei de PSD și PNL, românii care muncesc peste hotare fiind principalii beneficiari ai măsurii. După ce au muncit mulți ani și au trimis bani în România, la pensie nu o să poată beneficia de munca lor, și asta numai din cauza PSD și PNL” a
spus senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail.În prezent, OUG 163/2020 prevede că „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”. Termenul limită pentru achiziționarea anilor de contribuție este 1 septembrie 2023.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Sunt bunice și bunici și vor să revină acasă pentru a-și crește nepoții”
Totuși, mai există o șansă, deoarece legea va fi înaintată Camerei Deputaților, care este și cameră decizională.
În cazul drepturilor de contribuție la sisteme de pensii din alte țări ale UE, odată cu atingerea perioadei minime legale de 15 ani, acestea pot fi transferate în România și accesate de aici.
„Este o discriminare față de cei care vor să contribuie cinstit, mai ales mii de români din Diaspora ajunși acum la vârsta la care sunt bunice și bunici și vor să revină acasă pentru a-și crește nepoții, dar le-ar fi greu să se reangajeze la 60 de ani aici și, atunci, noi vrem să le dăm șansa să contribuie ei voluntar din banii agonisiți pentru micile perioade care le lipsesc, până în 2026, de-o dată sau în rate. Altfel, chiar dacă au, de exemplu, deja contribuție de 14 ani și 10 luni, nu pot accesa nici un leu din contribuție dacă nu pot completa cele două luni lipsă. Este valabil și pentru românii de acasă în egală măsură”, a spus deputata USR Oana Țoiu, inițiatoare a legii.