De cate ori pe noapte e normal sa mergi la baie?

De cate ori pe noapte e normal sa mergi la baie?
De cate ori pe noapte e normal sa mergi la baie?

In fiecare zi, organismul elimina intre 1.200 si 1.500 de mililitri de urina, capacitatea vezicii fiind de circa 400 de mililitri.

Aceasta inseamna ca, pe parcursul unei zile, un om normal ar trebui sa mearga la toaleta de 4-7 ori, in functie si de cantitatea de lichide pe care o bea. Daca pe parcursul noptii suntem siliti sa mergem la toaleta mai mult de o data la 6-8 ore de somn este foarte posibil sa suferim de nicturie, sindrom mai frecvent la persoanele in varsta, dar nu neaparat. Fie corpul secreta prea multa urina, fie vezica nu poate retine sufient, fie amandoua la un loc, potrivit newhealthadviser.

Cauzele sunt multiple, unele au nevoie de ajutorul medicului, in timp ce alatele, nu.

Astfel, o hidratare suplimentara prea mare sau prea aproape de momentul culcarii poate fi una dintre cauzele asupra careia putem interveni. Recomandarea este sa bem mai putine lichide – fie apa, fie alcool, fie cafea -  cu cateva ore inainte de a ne baga in pat si de a merge inainte la toaleta.

Infectiile tractului urinar pot fi alte cauze pentru care ne ridicam noaptea din pat pentru a merge la baie. De regula, simtim dureri in timpul mictiunii, insotite de crampe stomacale si febra. Astfel de afectiuni trebuie diagnoticate de medic si urmat tratamentul prescris.

Cu cat avansam mai mult in varsta, cu atat nevoia de a folosi mai des toaleta este mai mare. Aceasta pentru ca la varsta senectutii corpul secreta mai putini hormoni care sa „spuna“ sa lucreze mai putin in timpul noptii, plus ca musculatura vezicii slabeste.

Sexul joaca si el un rol alaturi de varsta in sensul ca la barbati prostata se mareste impiedicand evacuarea corespunzatoare a vezicii urinare, in timp ce la femeile aflate la menopauza, din pricina scaderii nivelului de estrogen au loc modificari si ale tractului urinar care duc la nevoia de a urina mai des. In plus, femeile care au nascut copii au o musculatura mai flasca la nivelul pelvisului.

Prin urmare, apare nevoia de urinare mai frecventa. Problema ar trebui discutata cu medicul curant si intrebat daca nu cumva pastilele pot fi luate mai devreme in zi. In unele cazuri, nu urgenta de a merge la toaleta este aceea care ne da jos din pat, dar odata ce ne-am trezit trebuie sa mergem la baie. De vina poate fi sindromul piciorului nelinistit, bufeurile, durerile cornice sau depresia. Un alt motiv poate fi sindromul de apnee in somn.  

Daca in ciuda eforturile pe care le faceti de a controla problema nu reusiti, indicat ar fi sa mergeti la un control medical pentru ca la mijloc poate fi o afectiune medical grava precum o tumora la nivelul vezicii urinare, la nivelul prostatei sau a rinichilor. 

Sursa: adevarul.ro



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Cinci probleme de sanatate pe care bananele le rezolva mai eficient decat medicamentele!

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies