Medicul nutritionist Mihaela Bilic iti da cateva sfaturi pretioase pentru sanatatea ta.
Nu trebuie sa devenim vegetarieni, doar sa mancam mai putina carne
Produsele de origine animala au devenit in ultima vreme "vinovatele" pentru tot raul din viata noastra, se creeaza falsa impresie ca daca am fi vegetarieni nu numai ca am fi mai sanatosi, dar am trai mai mult!?! Nu prezenta lor in alimentatia noastra este problema, ci frecventa si cantitatea in care le consumam.
Da, ar fi ideal sa mancam carne de 2-3 ori/saptamana avand in vedere ca noi o mancam de mai multe ori pe zi.
Si cand spun carne inteleg toate sortimentele de carne si peste si si derivatele lor, mezelurile. La capitolul branzeturi din nou facem exces si mai ales nu facem diferenta intre produsele lactate slabe (lapte, iaurt) care pot fi consumate zilnic si branzeturi/cascavaluri care trebuie manancate rar si putin.
Diversitatea de produse de origine animala ne permite folosirea lor alternativa, dar n-ar fi rau daca ne-am limita la un singur fel pe zi.
Variati meniul si includeti carnea SAU pestele SAU oul SAU mezelurile in dieta zilnica iar branza transformati-o in condiment (adica putina si daca se poate rasa sau pusa intr-un sos).
In rest "abuzati" de legume si leguminoase (fasole, mazare, linte, soia, quinoa), includeti un fel de mancare cu amidon (paste, orez, mamaliga, cartof, cereale, paine), completati cu seminte si fructe oleaginoase (alune, migdale) si folositi fructele proaspete ca desert.
Si veti fi sanatosi, chiar daca nu sunteti nici vegetarieni, nici vegani
Nu trebuie sa devenim vegetarieni, doar sa mancam mai putina carneProdusele de origine animala au devenit in ultima vreme "vinovatele" pentru tot raul din viata noastra, se creeaza falsa impresie ca daca am fi vegetarieni nu numai ca am fi mai sanatosi, dar am trai mai mult!?! Nu prezenta lor in alimentatia noastra este problema, ci frecventa si cantitatea in care le consumam.
Da, ar fi ideal sa mancam carne de 2-3 ori/saptamana avand in vedere ca noi o mancam de mai multe ori pe zi. Si cand spun carne inteleg toate sortimentele de carne si peste si si derivatele lor, mezelurile. La capitolul branzeturi din nou facem exces si mai ales nu facem diferenta intre produsele lactate slabe (lapte, iaurt) care pot fi consumate zilnic si branzeturi/cascavaluri care trebuie manancate rar si putin. Diversitatea
de produse de origine animala ne permite folosirea lor alternativa, dar n-ar fi rau daca ne-am limita la un singur fel pe zi. Variati meniul si includeti carnea SAU pestele SAU oul SAU mezelurile in dieta zilnica iar branza transformati-o in condiment (adica putina si daca se poate rasa sau pusa intr-un sos).
In rest "abuzati" de legume si leguminoase (fasole, mazare, linte, soia, quinoa), includeti un fel de mancare cu amidon (paste, orez, mamaliga, cartof, cereale, paine), completati cu seminte si fructe oleaginoase (alune, migdale) si folositi fructele proaspete ca desert.
Si veti fi sanatosi, chiar daca nu sunteti nici vegetarieni, nici vegani
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro