Pe data de 26 aprilie se fac 38 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Însă știați cum a avut loc această mare tragedie?
Aflați din rândurile următoare, care este mai exact povestea din spatele exploziei de la Cernobîl, dar și care a fost motivul acestei catastrofe nucleare.
Explozia de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986
Un accident nuclear major a avut loc la Cernobîl pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23 noaptea. Acest lucru a avut loc ca urmare a unei explozii a centralei din Cernobîl, care a contaminat zona înconjurătoare cu radioactiv.
Această centrală a fost construită din patru reactoare, fiecare având capacitatea de a produce până la 1 GW de putere electrică. Centralele nucleare au fost construite începând cu secolul al XX-lea.
Într-un astfel de accident major, bineînțeles, au murit zeci de oameni imediat după explozie, precum și o mulțime de oameni care lucrau la centrală și făceau lichidări.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Suplimentele cu probiotice: o metodă modernă antistres
Citește și: Confortul termic din locuință îl obțineți numaidecât cu centrale termice electrice
De ce a explodat reactorul de la Cernobîl
Într-o zi de sâmbătă, pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23:44, ultimul reactor construit și pus în funcțiune, reactorul cu numărul patru, a suferit o explozie semnificativă din cauza cazanelor care se aflau sub presiune de abur. Acest lucru a provocat un incendiu inițial, apoi mai multe explozii și scurgeri radioactive. Radioactivitatea a fost răspândită prin vânt spre frontierele internaționale din cauza vântului din acea noapte.
În comparație cu accidentul de la Fukushima din Japonia, accidentul de la Cernobîl a eliberat de peste 400 de ori mai mult material radioactiv în atmosferă. În plus, emisiile de material radioactiv din testele nucleare de suprafață ale armamentului nuclear testat la nivel mondial au fost de o miime până la o sutime mai mari decât bombele de la Hiroshima și Nagasaki, iar cantitatea de material radioactiv a fost de câteva ori mai mare decât bombele de la Hiroshima și Nagasaki, până când aceste emisii au fost interzise în atmosferă.
Cum arată azi zona de excludere
Cu toate acestea, pentru unii ucraineni, zona de excludere înseamnă locul lor de origine. În ciuda interdicțiilor, aproape 200 de persoane s-au întors în satele părăsite de la Cernobîl imediat după accident. Autoritățile permit prezența acestor oameni din cauza vârstei lor înaintate și a faptului că nivelurile radiațiilor se apropie de limitele normale în anumite sate. Cernobîl rămâne un loc paradoxal chiar și la peste 35 de ani de la accident. În ciuda faptului că accesul este strict interzis în zonele puternic contaminate, zona a devenit un loc de vizitat. De nenumărate companii din Kiev au creat rute speciale pentru cei interesați de „turism extrem”. Experții afirmă că la Cernobîl, natura se va regenera complet în zece sau chiar sute de ani. Până atunci, locația rămâne un laborator imens pentru experimente care implică condiții extreme.