Cu toate că este un simptom asociat cu vârsta înaintată, experiența personală sau a altor persoane din jurul nostru ne arată că durerea de spate poate să apară și la tineri, ba chiar și la copii
Bineînțeles, sunt situații în care este clar că durerile se resimt dintr-un motiv cât se poate de clar - un accident sau o afecțiune - dar în cele mai multe cazuri apar din cauza stilului de viață, a activităților pe care le desfășurăm în mod curent sau a unor obiceiuri.
Indiferent de motiv, o durere de spate persistă mai multe zile, chiar săptămâni, ne produce disconfort și stări de indispoziție și chiar ne poate limita capacitatea de deplasare sau de muncă, afectându-ne grav calitatea vieții.
Cea mai eficientă metodă de îndepărtare a durerilor de spate este masajul, care poate fi efectuat de un terapeut sau cu un fotoliu pentru masaj. Pe blogul celor de la komoder.ro vei descoperi că, spre deosebire de alte metode de combatere și prevenire a durerilor de spate, masajul are un efect imediat și de lungă durată, fără să apelezi la medicamente. Acesta este și motivul pentru care fotoliile profesionale de masaj sunt echipamente pe care cei ce le folosesc deja le consideră indispensabile.
Totuși, de ce apar durerile de spate la tineri?
Potrivit verywellhealth.com, un studiu din 2020 a constatat că mai mult de o treime dintre copii și persoane tinere au avut dureri de spate în anul precedent și aproape 9% au acuzat dureri severe, care le-au afectat stilul de viață.
La copii și adolescenți, durerile de spate pot apărea din cauza obezității, a activităților sportive intense și a purtării unui rucsac greu pentru școală. De asemenea, o postură greșită poate sta la baza acestei probleme.
În cazul persoanelor tinere, motivele pot fi mai variate, incluzându-le și pe cele valabile în cazul copiilor. Obezitatea poate provoca probleme foarte grave de sănătate, unele dintre ele letale, dar aproape toate persoanele care au acumulat kilograme în plus suferă de dureri cronice de spate, care pot fi, într-adevăr, ameliorate prin diverse terapii, dar care vor dispărea doar dacă surplusul de greutate este eliminat. În aceste situații, dietele sunt cel mai bun tratament.
Contracturile musculare sunt din nou o cauză frecventă a acestei probleme, putând să apară fie din cauza unor mișcări bruște, a unei posturi incorecte pe scaun sau canapea, fie a activităților fizice solicitante și susținute sau a suprasolicitării prin ridicarea de greutăți. Oricât de bizar ar părea, dacă obișnuiești să porți în poșetă în mod curent mai multe obiecte decât îți sunt necesare și ea cântărește câteva kilograme, este foarte posibil să te trezești la un moment dat cu dureri de spate persistente.
Sedentarismul este, de asemenea, o cauză frecventă a durerilor de spate și nu numai. Din păcate, stilul de viață modern ne îndreaptă fără să vrem către un stil de viață sedentar, deși avem impresia că suntem activi, pentru că muncim mult. În realitate, pentru multe persoane, munca susținută înseamnă statul la birou sau într-un singur loc o bună parte din zi, drumul până la serviciu și spre casă parcurs cu mașina, iar acasă se relaxează în fața televizorului sau desfășoară anumite activități casnice într-un spațiu restrâns. Deși la finalul zilei, senzația este că au avut un program activ, realitatea este total opusă. Indiferent de cât de încărcat ar fi programul dintr-o zi, orice persoană ar trebui să-și găsească măcar jumătate de oră pe zi în care să facă mișcare, care poate
însemna chiar și o plimbare în parc sau drumul de acasă la serviciu și invers parcurs pe jos.