Pentru ca de atat timp are nevoie mancarea ca sa strabata intestinul subtire si sa ajunga in colon (intestinul gros).
"Toata lumea stie ca semnalul satietatii vine de la creier cu intarziere dar putini stiu ca nu creierul e de vina, nu el e retardat.
Iara care e mecanismul: mancarea din gura ajunge in stomac si apoi avanseaza prin intestine pana in colon. La contactul alimentelor cu peretii colonului se declanseaza secretia de peptid PYY care trimite semnalul la creier ca ajunge, e suficienta mancare.
Mai plastic spus, pana nu se umple intestinul nu simti ca te-ai saturat!
In practica trebuie sa tinem cont de acest mecanism, altfel riscam sa plesneasca burta inainte sa-si dea seama creierul ca am mancat:) Solutia? Faceti pauza lunga intre felurile de mancare, mancati lent si consumati cat mai multe fibre din legume, fructe si cereale integrale. Orice bagati in gura, fie ca e un iaurt sau o supa, duce la secretie de PYY dupa 15 min.
Orice da satietate daca avem rabdare sa asteptam.
Fibrele pe de alta parte accelereaza tranzitul intestinal si bolul alimentar ajunge mai repede in colon.
Doar pe baza secretiei de PYY apare satietatea si din pacate acest mecanism ancestral ne permite sa mancam mult inainte de a spune "stop, sunt plin!" Una era sa te saturi cu radacini si mere padurete in trecut si alta e sa mananci cascaval fara paine in prezent.
Amandoua au nevoie de 15 min sa ajunga in colon, dar nu e totuna daca ai inghitit 300 sau 1000 cal. PYY nu stie sa faca diferenta!", scrie medicul nutritionist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
"Toata lumea stie ca semnalul satietatii vine de la creier cu intarziere dar putini stiu ca nu creierul e de vina, nu el e retardat.
Iara care e mecanismul: mancarea din gura ajunge in stomac si apoi avanseaza prin intestine pana in colon.
La contactul alimentelor cu peretii colonului se declanseaza secretia de peptid PYY care trimite semnalul la creier ca ajunge, e suficienta mancare. Mai plastic spus, pana nu se umple intestinul nu simti ca te-ai saturat!
In practica trebuie sa tinem cont de acest mecanism, altfel riscam sa plesneasca burta inainte sa-si dea seama creierul ca am mancat:) Solutia? Faceti pauza lunga intre felurile de mancare, mancati lent si consumati cat mai multe fibre din legume, fructe si cereale integrale. Orice bagati in gura, fie ca e un iaurt sau o supa, duce la secretie de PYY dupa 15 min. Orice da satietate daca avem rabdare sa asteptam.
Fibrele pe de alta parte accelereaza tranzitul intestinal si bolul alimentar ajunge mai repede in colon.
Doar pe baza secretiei de PYY apare satietatea si din pacate acest mecanism ancestral ne permite sa mancam mult inainte de a spune "stop, sunt plin!" Una era sa te saturi cu radacini si mere padurete in trecut si alta e sa mananci cascaval fara paine in prezent. Amandoua au nevoie de 15 min sa ajunga in colon, dar nu e totuna daca ai inghitit 300 sau 1000 cal. PYY nu stie sa faca diferenta!"
, scrie medicul nutritionist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook. Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro