Fiecare nou-născut prezintă caracteristicile lui, aşa cum şi ca adult va manifesta un anumit specific, astfel că nu este recomandat să comparăm bebeluşii între ei şi să ne aşteptăm ca toţi să se hrănească la fel, să doarmă la fel de mult sau să crească în acelaşi timp.
Este recomandat ca fiecare mamă să meargă cu bebeluşul ei la un control pediatric lunar, până la vârsta de un anişor, astfel putând depista din timp eventualele întârzieri de creştere.
Greutatea bebeluşilor
Evoluţia greutăţii bebeluşilor este influenţată de greutatea înregistrată la momentul naşterii, de ritmul caracteristic de creştere, dar şi de sex. Oscilaţiile ulterioare vor fi influenţate de o serie de factori, de la contextele medicale, până la specificul programului zilnic al copilului. În jurul vârstei de un anişor, bebeluşii ar trebui să cântărească de trei ori mai mult faţă de greutatea avută la naştere. În primele şase luni de viaţă, bebeluşii parcurg o creştere accentuată, ulterior, ritmul de luare în greutate diminuându-se. Există o serie de tabele orientative puse la dispoziţie de OMS, acestea venind în sprijinul părinţilor care doresc să beneficieze de un ghidaj, însă cel mai indicat rămâne controlul pediatric lunar. În cazul în care bebeluşul nu ia deloc în greutate, medicul va efectua o serie de analize în vederea depistării eventualelor cauze mai severe sau va recomanda un tratament pe bază de medicamente fara reteta si schimbarea formulelor de hrana.
Contextele medicale ale micuţilor
Este posibil ca cel mic să nu ia în greutate, pentru că refuză hrana, un context foarte dificil care presupune găsirea celor mai eficiente măsuri. Fie se schimbă formula de hrană, fie se modifică programul sugarului, fie se adoptă eventuale tratamente în vederea tratării anumitor afecţiuni. Voma, scaunele moi, durerile de burtică, plânsul necontrolat şi agitaţia, pot fi cauze care să conducă la adoptarea unor măsuri urgente. Intoleranţa la lactoză, un fond alergic sau refluxul gastroesofagian pot conduce la luarea deciziei de a modifica formula de hrană, sortimentele de lapte praf fara lactoza şi cele destinate alergicilor fiind de mare ajutor în vederea rezolvării problemelor legate de hrană şi de luarea în greutate a micuţilor.
Afecţiunile şi acţiunile mamei
Legătura dintre un nou-născut şi mamă este unică şi extrem de puternică, astfel că starea mamei poate influenţa dispoziţia celui mic. Cu atât mai mult dacă acesta este alăptat la sân, dinamica programului zilnic, al hranei şi somnului va fi influenţată de eventualele probleme pe care le parcurge mama. Este posibil ca cel mic să nu se hrănească bine dacă mama parcurge un episod medical delicat, dacă petrece mai puţin timp alături de el sau dacă alege să facă schimbări majore, precum modificarea locului de somn sau a modalităţii de hrană. Se recomandă ca mama să găsescă cele mai eficiente căi de intervenţie, astfel încât cel mic să nu resimtă schimbările şi să nu îşi modifice programul şi obiceiurile alimentare. Cu tratamentul potrivit recomandat de către medic, o doză de Aspirin cardio sau un antiinflamator uşor, mama va încerca să depăşească eventualele stări neplăcute, astfel încât să fie mereu alături de cel mic, într-o formă cât mai bună.