De ce devin câinii agresivi? Mit și adevăr

De ce devin câinii agresivi? Mit și adevăr
De ce devin câinii agresivi? Mit și adevăr

Află din rândurile următoare de ce devin câinii agresivi și ce trebuie să faci atunci când te atacă un câine.

În ultimul timp la noi în țară au existat numeroase probleme generate de agresivitatea câinilor fără stăpâni. Din păcate, există situații în care oameni nevinovați și-au pierdut viața din cauza acestui lucru, iar aici vorbim despre situații tragice care nu ar fi trebuit să se întâmple. După aceste evenimente, multe persoane au rămas cu o impresie distorsionată asupra comportamentului câinilor, susținând că majoritatea sunt agresivi și că ei sunt de vină pentru cele întâmplate.

Există însă și alte persoane, proprietari de câini, care se confruntă și ei la rândul lor cu unele momente de agresivitate ale animalului de companie, chiar dacă acesta trăiește pe lângă casa omului, ci nu în haită.

În acest caz, este foarte important să înțelegem de unde provine acest comportament agresiv al câinilor, care sunt factorii ce îl influențează și ce trebuie să facem atunci când suntem atacați de un câine.

La toate aceste întrebări a răspuns doctorul Constantin Ifteme, medic veterinar, în cadrul unei emisiuni. Mai mult decât atât, a oferit sfaturi importante pentru cei care doresc să adopte un câine.

De ce devin câinii agresivi

De ce devin câinii agresivi? Mit și adevăr
De ce devin câinii agresivi? Mit și adevăr[Sursa foto: pexels]

Potrivit specialistului în domeniu, comportamentul agresiv al câinilor depinde foarte mult de modul în care aceștia sunt educați.

Acest comportament agresiv este mult mai dezvoltat atunci când vorbim despre un câine abandonat, nesterilizat, care a trăit în haită. De asemenea, putem să întâlnim anumite comportamente agresive și în cazul câinilor cu stăpâni, iar în acest caz, putem să îl ducem la centre de dresaj, care să îl ajute să-și stăpânească agresivitatea.

Din punctul meu de vedere, câinii nu sunt agresivi. În funcție de cum îi educăm, îi avem așa cum ni-l dorim.

Depinde foarte mult de cu îi obișnuim în primul an, în primele zile când adoptăm un cățel. Totul depinde de noi, nu depinde de cățel. Câinele este un animal de vânătoare. Cățeii aleargă la ceva ce mișcă, este o chestie instinctivă și mai ales atunci când sunt în haită. Dacă umblând în haită și totuși ar fi fost sterilizați, agresivitatea ar fi scăzut foarte mult. Excesul de testosteron duce la agresivitate. Un câine cu stăpân poate fi educat, poate fi corectat în cazul în care apar comportamente agresive, poate merge la dresaj.
E mai greu de modificat ceva din comportamentul unor căței care sunt pe stradă, în haită. Întotdeauna ei trebuie scoși de acolo din haită, readuși în adăposturi
. ”, a explicat specialistul în domeniu. 

Totodată, comportamentul unui câine depinde foarte mult și de comportamentul pe care tu îl ai față de el. În acest caz, câinii simt persoanele care dau dovadă de un comportament agresiv, de frică, teamă sau respingere față de ei.

În momentul în care tu ai repulsie față de animal, atunci același lucru se va întâmpla și din partea animalului .”, a spus specialistul în domeniu. 

Ce trebuie să știi înainte să adopți un câine

Citește și: Totul despre sterilizarea câinilor și pisicilor

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

De ce devin câinii agresivi? Mit și adevăr
De ce devin câinii agresivi? Mit și adevăr[Sursa foto: pexels]

Persoanele care vor să adopte un cățel trebuie să ia în calcul o serie de factori. În primul rând, trebuie să se asigure că dispun de timpul și spațiul necesar pentru a-i asigura animalului o bună dezvoltare a acestuia.

În al doilea rând, un câine presupune un cost financiar în plus, iar acest lucru trebuie luat în calcul.

Totodată, există anumite rase de câini care au potențial agresiv, iar acestea nu se recomandă a fi deținute de către persoanele care nu au mai avut vreun alt câine în posesie.

Rase de câini cu potențial agresiv

De ce devin câinii agresivi? Mit și adevăr
De ce devin câinii agresivi? Mit și adevăr[Sursa foto: pexels]

Potrivit specialistului în domeniu, printre rasele de câini cu potențial agresiv se numără în special rasele de câini de talie mare.

American Staffordshire Terrier, Pitbull, Cane Corso, Akita Inu sunt o parte dintre acestea.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Akita Inu este o rasă de câini imprevizibilă, care de multe ori își poate mușca până și stăpânul. În niciun caz nu recomand să își ia o astfel de rasă de Dobermann, Akita Inu, Malinois, chiar și Ciobănesc German, dacă nu au mai avut niciun cățel .”, spune specialistul în domeniu.

Rase de câini sociabili

Citește și: Totul despre rasa Labrador Retriever, cea mai blândă rasă de câini

De ce devin câinii agresivi? Mit și adevăr
De ce devin câinii agresivi? Mit și adevăr[Sursa foto: pexels]

Printre rasele de câini recomandate pentru persoanele care nu au mai avut până acum un astfel de animal în grijă, specialistul în domeniu a amintit despre Golden Retriever, Labrador și Beagle, aceștia fiind căței sociabili, care se adaptează foarte bine în familiile cu copii.

Ce trebuie să faci atunci când te atacă un câine

De ce devin câinii agresivi? Mit și adevăr
De ce devin câinii agresivi? Mit și adevăr[Sursa foto: freepik]
De ce devin câinii agresivi? Mit și adevăr
De ce devin câinii agresivi? Mit și adevăr[Sursa foto: freepik]

Dacă suntem vreodată puși în situația în care suntem atacați de un câine, este foarte important să știm ce trebuie să facem. Astfel, specialistul în domeniu a oferit câteva sfaturi esențiale, care ne pot salva viața.

Nu trebuie să fugim. Nu trebuie privit în ochi, dar nu trebuie nici să ne îndreptăm privirea în altă parte. Trebuie să îi urmărim fiecare mișcare. E bine să interpunem un obiect. Întotdeauna câinele va ataca la mână .”, a spus specialistul în domeniu.  



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Tot ce trebuie să știi despre dresarea câinilor!

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies