De ce e bine sa ai un hobby? Este la fel de bun pentru sanatate ca exercitiile fizice

De ce e bine sa ai un hobby? Este la fel de bun pentru sanatate ca exercitiile fizice
De ce e bine sa ai un hobby? Este la fel de bun pentru sanatate ca exercitiile fizice

Fie ca iti place sa gradinaresti, sa tricotezi sau pur si simplu sa colectionezi masinute de epoca, hobby-urile sunt la fel de importante pentru sanatate ca exercitiile fizice, datorita capacitatii lor de a te scapa de stres.

Conform unui studiu publicat intr-o revista de specialitate din SUA, peste 100 de adulti au fost testati in activitatile lor zilnice. Astfel, ei au purtat monitoare cardiace si au fost pusi sa intocmeasca rapoarte cu activitatile din fiecare ora a zilei si sa spuna starea lor din acel moment. Dupa trei zile de monitorizare, cercetatorii au descoperit ca persoanele care au desfasurat activitati de petrecere a timpului liber au fost cu 34% mai putin stresate si cu 18% mai putin triste in timpul activitatilor.

Acestea nu numai ca au raportat ca se simt mai fericite, dar ritmul lor cardiac a fost mai mic, iar efectul calmant a durat ore bune.

Surprinzator, oamenii de stiinta spun ca nu parea sa conteze mult ceea ce participantii au facut, atata timp cat a fost ceva ce i-a bucurat. Indiferent de pasiunea pe care o aveau, oamenii au aratat aceeasi scadere imensa a stresului acumulat pana atunci.

"Daca vom incepe sa ne gandim ca stresul de pe zi se acumuleaza in organism, an dupa an, incepe sa aiba sens ca e important cum iti petreci timpul liber astfel incat acesta sa te  poata ajuta la imbunatatirea sanatatii pe termen lung", a declarat prof. dr. Matei Zawadzki, profesor asistent de psihologie la Universitatea din California si principalul autor al studiului.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

"Stresul provoaca o accelerare a ritmului cardiac, o crestere a tensiunii arteriale, precum si a

nivelului hormonilor. Putem preveni aceasta stare de suprasolicitare a organismului", a precizat specialistul.

Stresul cronic a fost legat in mai multe studii de cercetare de un risc mai mare pentru bolile de inima, de depresie, performante scazute la scoala si la locul de munca, crestere in greutate, pierderi de memorie, un sistem imunitar scazut. Expertii in domeniul sanatatii publice spun ca stresul este un "ucigas tacut". Deci, scoate pensulele daca iti place sa pictezi, sterge praful de pe aparatul foto si fa-ti timp pentru orice iti face placere.

Sursa: shape.com



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Horoscop 27 septembrie 2024. O zodie este destul de agitată astăzi

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Sumă exorbitantă cerută de Delia pentru o oră de cântat

EDITORIAL: Orice secundă e prețioasă...

Tânără în vârstă de 14 ani, însărcinată în șase luni, și un bărbat de 68 de ani, atacați de un urs, în județul Brașov. Care este starea de sănătate a celor două victime

"N-am mai dormit de când s-a întâmplat". Cătălin conducea tramvaiul care l-a ucis pe ofițerul SPP!


Cookies