De ce e bine sa ai un hobby? Este la fel de bun pentru sanatate ca exercitiile fizice

De ce e bine sa ai un hobby? Este la fel de bun pentru sanatate ca exercitiile fizice
De ce e bine sa ai un hobby? Este la fel de bun pentru sanatate ca exercitiile fizice

Fie ca iti place sa gradinaresti, sa tricotezi sau pur si simplu sa colectionezi masinute de epoca, hobby-urile sunt la fel de importante pentru sanatate ca exercitiile fizice, datorita capacitatii lor de a te scapa de stres.

Conform unui studiu publicat intr-o revista de specialitate din SUA, peste 100 de adulti au fost testati in activitatile lor zilnice. Astfel, ei au purtat monitoare cardiace si au fost pusi sa intocmeasca rapoarte cu activitatile din fiecare ora a zilei si sa spuna starea lor din acel moment. Dupa trei zile de monitorizare, cercetatorii au descoperit ca persoanele care au desfasurat activitati de petrecere a timpului liber au fost cu 34% mai putin stresate si cu 18% mai putin triste in timpul activitatilor.

Acestea nu numai ca au raportat ca se simt mai fericite, dar ritmul lor cardiac a fost mai mic, iar efectul calmant a durat ore bune.

Surprinzator, oamenii de stiinta spun ca nu parea sa conteze mult ceea ce participantii au facut, atata timp cat a fost ceva ce i-a bucurat. Indiferent de pasiunea pe care o aveau, oamenii au aratat aceeasi scadere imensa a stresului acumulat pana atunci.

"Daca vom incepe sa ne gandim ca stresul de pe zi se acumuleaza in organism, an dupa an, incepe sa aiba sens ca e important cum iti petreci timpul liber astfel incat acesta sa te  poata ajuta la imbunatatirea sanatatii pe termen lung", a declarat prof. dr. Matei Zawadzki, profesor asistent de psihologie la Universitatea din California si principalul autor al studiului.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

"Stresul provoaca o accelerare a ritmului cardiac, o crestere a tensiunii arteriale, precum si a

nivelului hormonilor. Putem preveni aceasta stare de suprasolicitare a organismului", a precizat specialistul.

Stresul cronic a fost legat in mai multe studii de cercetare de un risc mai mare pentru bolile de inima, de depresie, performante scazute la scoala si la locul de munca, crestere in greutate, pierderi de memorie, un sistem imunitar scazut. Expertii in domeniul sanatatii publice spun ca stresul este un "ucigas tacut". Deci, scoate pensulele daca iti place sa pictezi, sterge praful de pe aparatul foto si fa-ti timp pentru orice iti face placere.

Sursa: shape.com



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies