Știai că în lume exista trei feluri de coacăze? În primul rand sunt coacăzele albe, apoi cele roșii și să nu uitam de coacăzele negre. Indiferent pe care dintre acestea alegi să le consumi, toate au proprietăți nutritive remarcabile.
Știai că în lume exista trei feluri de coacăze? În primul rand sunt coacăzele albe, apoi cele roșii și să nu uitam de coacăzele negre. Indiferent pe care dintre acestea alegi să le consumi, toate au proprietăți nutritive remarcabile.
Coacăzele sunt surse excelente de vitamina C, vitamină pe care o mențin în stare stabilă mulțumită antocianinelor. Coacăzele negre conțin cu aproximație 160 până la 400 de miligrame de vitamina C la 100 de grame, iar cele albe și roșii conțin cu aproximație 20 până la 60 de miligrame de vitamina C la 100 de grame.
Coacăzele nu trebuie consumate însă doar pentru conținutul acestora de vitamina C. Ele mai conțin și vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P, vitamina PP, antocianine, tanini, săruri minerale, celuloza, acid malic, acid citric și acid tartric, zaharuri și multa apă. Au un aport scăzut în calorii și reprezintă o adevărată comoară pentru organism, motiv pentru care aceste fructe trebuie prețuite.
Citeste si: Totul despre merișoare – proprietăți și beneficii!
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Principalele beneficii ale consumului de coacăze se regăsesc mai jos:
1. sunt extrem de revitalizante mulțumită conținutului bogat în vitamine și săruri minerale; o cura de coacăze readuce energia în organism și alungă oboseala de pe chip;
2. sunt cunoscute pentru faptul că alungă stresul – elementele din compoziția fructelor dar și frunzelor pot fi utilizate în realizarea unei infuzii și au rolul de a creste secreția glandelor care produc adrenalina, inducând astfel o stare de bine;
3. sunt cunoscute că ascut memoria – uleiul de sâmburi de coacăze atenuează problemele de concentrare și memorare;
4. îmbunătățesc acuitatea vizuală – conținutul mare de antocianine protejează ochii de procesele de îmbătrânire și îmbunătățesc vederea nocturna;
5. ajută la menţinerea glicemiei la cote normale, prevenind diabetul, o maladie, care provoacă probleme oculare majore;
6. sunt astringente, fiind utile în diaree;
7. sunt antiinflamatorii, reducând sensibilitatea la infecții
8. Uşurează trecerea la menopauză, reglând toate tulburările specifice acestui fenomen.