Dovleceii contin circa 95% apa, iar pulpa si coaja lor sunt bogate mari cantitati de vitamine A si B9, precum si magneziu, fosfor, potasiu si fibre alimentare.
Pot fi consumati cat sunt tineri, atat la gatit, cat si in scop terapeutic, caz in care e ideal sa fie folositi in stare cruda.
Prin fierbere sau prajire, dovleceii isi pierd o parte dintre principiile active. Raman insa fosforul, magneziul, potasiul si fibrele alimentare. In aceasta forma (gatiti) sunt recomandati cardiacilor si hipertensivilor, dar si persoanelor supraponderale, care e indicat sa ii prepare sub forma de supa, spre exemplu.
In schimb, daca sunt consumati in stare cruda – in salate de vara, alaturi de rosii, ardei sau castraveti, doza zilnica fiind de 200 g – au mai multe beneficii asupra organismului.
Combinatia de magneziu si folati din compozitia lor ajuta la reducerea riscului de infarct si accidente vasculare cerebrale, iar cea de magneziu si potasiu e benefica scaderii tensiunii arteriale.
Consumat cat mai des, in stare cruda, acesta este o sursa importanta de fibre, datorita carora previne cancerul de colon, imbunatateste metabolismul, previne cancerul pulmonar si reduce simptomele unor boli precum hiperplazia benigna de prostata. Insa este si un veritabil pansament gastric, fiind indicat in gastrite, ulcere si alte afectiuni ale aparatului digestiv.
Sursa: feellikecooking.ro
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro