Oxitocina, supranumita hormonul dragostei, care ajuta la cresterea nivelului de incredere in cazul oamenilor si la crearea legaturii dintre mama si copil, este responsabila si pentru relatia de succes dintre specia umana si caini, potrivit unui studiu australian.
Oxitocina, supranumita hormonul dragostei, care ajuta la cresterea nivelului de incredere in cazul oamenilor si la crearea legaturii dintre mama si copil, este responsabila si pentru relatia de succes dintre specia umana si caini, potrivit unui studiu australian.
Legatura puternica dintre oameni si caini exista de mai bine de 10.000 de ani, iar un studiu realizat recent in Australia a aratat ca succesul relatiei speciei umane cu aceste patrupede sta in asa numitul hormon al iubirii, oxitocina, informeaza huffingtonpost.com.
"Acest studiu ne arata ca oxitocina este implicata in abilitatea cainilor de a folosi indicatii umane, cum ar fi aratatul cu degetul, in avantajul lor, de exemplu, pentru a gasi hrana ascunsa", a declarat autoarea studiului, Jessica Oliva, studenta la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, scrie MEDIAFAX.
"Este foarte probabil ca aceasta conexiune si comunicare intre specii sa functioneze gratie oxitocinei", a spus Oliva.
Astfel, oxitocina, care este eliberata in creierul animalului ca raspuns la contactul uman, in timpul mangaierilor de exemplu, ar ajuta cainii sa fie mai atenti la oameni si sa-si imbunatateasca astfel relatia cu stapanii lor.
In cadrul cercetarii, 62 de caini, masculi si femele, au fost incurajati, cu ajutorul unor semnale efectuate cu mana, sa gaseasca o recompensa alimentara intr-unul din doua castroane care le erau prezentate. Cainii au fost testati de doua ori. O data dupa ce li s-a administrat oxitocina prin intermediul unui spray nazal, iar a doua oara dupa ce spray-ul a fost inlocuit cu apa putin sarata. Fiecare animal a fost apoi evaluat privind abilitatea de a urma indicatiile pentru a gasi hrana.
Cainii au avut rezultate mai bune dupa ce au primit oxitocina, iar cresterea calitativa a performantelor s-a mentinut pana la 15 zile dupa administrarea acesteia. Faptul ca performantele animalelor s-au imbunatatit dupa expunerea la hormon sugereaza ca oxitocina intensifica abilitatile acestora de a urma indicatiile oamenilor. Acest lucru indica faptul ca oxitocina ar fi avut un rol cheie in domesticirea cainilor, care sunt mult mai buni decat vulpile, de exemplu, in a raspunde semnalelor oamenilor.
Paul Zak, profesor de neurologie la Universitatea Loma Linda din California, care nu a fost implicat in studiu, a declarat pentru ABC News ca rezultatele cercetarii sunt interesante, dar ca spera ca oamenii de stiinta australieni vor analiza receptorii din creierul cainilor si vor masura nivelurile de oxitocina din organismul lor.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro