De ce este mai gustos vinul vechi? Afla care este secretul

De ce este mai gustos vinul vechi? Afla care este secretul

Chiar daca nu esti un degustator profesionist, cu siguranta ai observat ca multe vinuri mai vechi au un gust diferit, mai placut, decat vinurile din sticlele imbuteliate recent, chiar daca toate provin din aceeasi vie.

 

Desi este o ocupatie veche de cand lumea, fabricarea vinului este si o stiinta, pe care cercetatorii inca o analizeaza cu interes. Orice greseala in procesul fabricarii vinului poate face ca intreaga productie sa fie compromisa.
Cele mai importante in procesul de invechire a vinului sunt taninurile. Acestea sunt molecule produse de struguri, in pielea, carnea si semintele fructului.
Taninurile au proprietati antifungice si sunt cele care dau strugurelui si vinului gustul specific putin amar si care va pot lasa in gura o senzatie de uscaciune, avand un efect astringent.
Tot ele sunt responsabile cu mirosul vinului, intercationand cu alcoolul din vin si conferindu-i aroma specifica de fructe.
Astfel, in cazul unui vin mai vechi, aceste taninuri mature confera un gust mai placut. In timpul procesului de fermentatie, taninurile sunt alterate de moleculele de oxigen care patrund in sticla prin dop.
Dar, daca oxidarea are loc prea repede taninurile nu vor mai putea neutraliza aceste molecule si vinul va avea gust neplacut.
Producatorul de vin poate controla cantitatea de taninuri pe care o vrea. Vinul care rezulta dintr-un contact mai indelungat intre strugurii zdrobiti si pielea si semintele pline de taninuri va avea un gust amarui la inceput, dar in timp va fi foarte apreciat.
In timp, taninurile schimba si culoarea vinului, nu doar gustul. La inceput vinul rosu este mai rosu-albastrui la culoare, iar apoi devine caramiziu.
Cele mai multe vinuri care devin mai bune in timp sunt cele rosii. Dar este nevoie de o clima ideala pentru ca strugurii sa ofere cantitatea ideala de zahar, acizi si taninuri, pentru un vin bun, vechi. Un exemplu este regiunea Bordeaux din Franta, unde verile sunt lungi, calde, iar iernile racoroase, nu geroase.

Desi este o ocupatie veche de cand lumea, fabricarea vinului este si o stiinta, pe care cercetatorii inca o analizeaza cu interes.

Orice greseala in procesul fabricarii vinului poate face ca intreaga productie sa fie compromisa.

Cele mai importante in procesul de invechire a vinului sunt taninurile. Acestea sunt molecule produse de struguri, in pielea, carnea si semintele fructului.

Taninurile au proprietati antifungice si sunt cele care dau strugurelui si vinului gustul specific putin amar si care va pot lasa in gura o senzatie de uscaciune, avand un efect astringent.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Tot ele sunt responsabile cu mirosul vinului, intercationand cu alcoolul din vin si conferindu-i aroma specifica de fructe.

Astfel, in cazul unui vin mai vechi, aceste taninuri mature confera un gust mai placut. In timpul procesului de fermentatie, taninurile sunt alterate de moleculele de oxigen care patrund in sticla prin dop.

Dar, daca oxidarea are loc prea repede taninurile nu vor mai putea neutraliza aceste molecule si vinul va avea gust neplacut.

Producatorul de vin poate controla cantitatea de taninuri pe care o vrea. Vinul care rezulta dintr-un contact mai indelungat intre strugurii zdrobiti si pielea si semintele pline de taninuri va avea un gust amarui la inceput, dar in timp va fi foarte apreciat.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

In timp, taninurile schimba si culoarea vinului, nu doar gustul. La inceput vinul rosu este mai rosu-albastrui la culoare, iar apoi devine caramiziu.

Cele mai multe vinuri care devin mai bune in timp sunt cele rosii. Dar este nevoie de o clima ideala pentru ca strugurii sa ofere cantitatea ideala de zahar, acizi si taninuri, pentru un vin bun, vechi. Un exemplu este regiunea Bordeaux din Franta, unde verile sunt lungi, calde, iar iernile racoroase, nu geroase.

Sursa www.descopera.ro



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină