Este cunoscut faptul ca epiderma are grosimi diferite pe anumite parti ale corpului. De exemplu, pielea este mai groasa pe calcai si mai subtire pe urechi.
Mecanismul care decide grosimea este inca necunoscut. Grupul de cercetare condus de profesorul Tomomomi Nemoto, din cadrul Institutului de Stiinte Electronice din Japonia, a realizat o noua metoda de observare tridimensionala in timp real a structurii pielii de pe cobaii vii.
Dintre straturile epidermei, doar celulele bazale care se afla in adancimea pielii se pot divide. Celulele realizate prin diviziune migreaza catre suprafata externa a epidermei, unde se cheratizeaza si apoi cade.
Noua metoda a permis observarea celulelor in profunzime cu ajutorul imaginilor cu rezolutie mare, fara sa raneasca cobaii. Metoda non-invaziva poate permite observarea in timp real. Analizele echipei au dezvaluit ca in cazul pielii groase celulele bazale se divid oblic, in timp ce in cazul celulelor bazale din pielea subtire diviziunea este in mare parte paraela.
sursa: descopera.ro
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro