De ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Secretul longevității feminine explicat de specialiști

De ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Secretul longevității feminine explicat de specialiști
De ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Secretul longevității feminine explicat de specialiști

Femeile trăiesc mai mult decât bărbații, iar specialiștii au și o explicație pentru acest secret al longevității. Din câte se pare, nu doar la oameni este valabil acest lucru, ci si la toate speciile de animale.

Oamenii de știință au fost preocupați dintotdeauna să descopere motivul pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Un biolog britanic a venit cu o teorie surprinzătoare.

Motivul pentru care femeile au o viață mai lungă decât bărbații

Thomas Kirkwood, directorul Institutului pentru Îmbătrânire și Sănătate din Newcastle, Marea Britanie, a studiat timp de mai mulți ani diferența intre sexe, atunci când vine vorba despre speranța de viață.

Aproape toate speciile, ceea ce-i include și pe oameni, au o trăsătură comună. Femeile trăiesc mai mult decât bărbații.

Explicația pare a fi că femelele sunt esențiale pentru evoluția oricărei specii, în timp ce masculii nu sunt. Selecția naturală le este favorabilă femeilor, pentru că acestea sunt cele care dau viață.

De aceea, corpul este format în așa fel încât să reziste mai mulți ani la femei, pentru ca acestea să poată să nască și astfel să transmită mai departe genele.

O femeie trăiește, în medie, cu cinci ani mai mult decât un bărbat. Bineînțeles că nu este o regulă bătută în cuie, dar specialiștii susțin că, la nivel mondial, aceasta a fost concluzia studiilor.

O altă explicație pentru care femeile ar avea o viață mai lungă este și aceea că bărbații sunt mai stresați. Această teorie poate fi însă ușor contestată, dacă se ține cont de faptul că femeile au din ce în ce mai multe responsabilități, ceea ce ar însemna că speranța lor de viață ar trebui să se

micșoreze.

În realitate, nu se întâmplă însă acest lucru.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Alți specialiști susțin că femeile au un stil de viață mult mai sănătos decât cel al bărbaților. De exemplu, femeile nu consumă la fel de mult alcool și nici nu fumează la fel de mult.

De asemenea, mănâncă mai sănătos, de teamă să nu se îngrașe sau din dorința de a slăbi.

Teoria general acceptată de către oamenii de știință este însă aceea că celulele din organismul femeilor sunt mult mai eficiente, atunci când vine vorba să repare ceea ce se strică.

Îmbătrânirea, dar ș îmbolnăvirea, intervin atunci când se acumulează anumite erori sau defecte ale celulelor. Dacă procesul de regenerare funcționează bine, organismul se regenerează.

Exact acest lucru este de partea femeilor. Studiile efectuate pe șoareci au demonstrat că, dacă li se extirpă ovarele femelelor, durata de viață scade, pentru că organismul își pierde capacitatea de a se regenera.

În schimb, masculii castrați trăiesc mai mult, spre deosebire de cei necastrați.

Femeile trăiesc mai mult și în România

Dintotdeauna, bărbații au trăit mai puțin decât femeile.

Un studiu din 2014 a arătat că în Uniunea Europeana, speranța de viață a femeilor ajunsese la 83,6 ani, în timp ce a bărbaților era de 78,1.

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

În Rusia, de exemplu, femeile trăiesc chiar și cu 10 ani mai mult decât bărbații.

În Letonia, speranța de viață a bărbaților era cea mai mică, de 69,1 ani, în timp ce în Cipru era cea mai ridicată, de 80,9 ani. Speranța de viață maximă a femeilor s-a înregistrat în Spania, 86,2 ani, și cea mai mică în Bulgaria, 78 de ani.

În România, femeile trăiesc cu 7 ani mai mult decât bărbații și au o speranță de viață de 78,7 ani, spre deosebire de speranța de viață a bărbaților, care este de 71,4 ani. În 2019, speranța de viață în țara noastră era de 72,5 ani pentru bărbaţi şi de 79,6 ani pentru femei.

Se pare că în toate țările care au fost studiate, motivul principal ar fi, de fapt, o cauză genetică. Bărbații sunt programați să-și asume riscuri mai mari. Lobul frontal, care se ocupă de judecată, se dezvoltă mai încet în cazul bărbaților. Tocmai de aceea, mulți reprezentanți ai sexului tare își pierd viața în accidente sau în urma unor acte de violență.

Și faptul că mai mulți bărbați au locuri de muncă periculoase poate micșora speranța de viață. Pompierii, militarii sau cei care lucrează pe șantier sunt în marea majoritate bărbați.

Citeste si: Studiu: Persoanele care beau cafea au un risc cu 50% mai mic de a muri din cauza unei boli cronice de ficat

În plus, numărul bărbaților care se sinucid este mai mare decât cel al femeilor. Aceștia cer cu greu ajutor medical, mai ales dacă este vorba despre probleme de ordin psihologic, pentru a nu părea vulnerabili în societate.



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Consumul de nuci te ajuta sa traiesti mai mult, potrivit unui nou studiu

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Teodora, acuzații dure la adresa lui Criss! „Erai numai cu Robi!” Iată cum a reacționat concurenta și ce replici acide a lansat către rivala sa

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies