De ce iese cozonacul necopt la mijloc. Reguli de bază pentru a obține un cozonac delicios

De ce iese cozonacul necopt la mijloc.
De ce iese cozonacul necopt la mijloc.

Iată câteva sfaturi pe care ar trebui să le ai în vedere în momentul în care îți dorești să pregătești un cozonac delicios.

Sărbătorile pascale bat la ușă, iar toate gospodinele își doresc să pună pe masa de Paște un cozonac delicios și bine făcut, cu care să-și aducă familia în jurul mesei sau să surprindă invitații. Cu toate acestea, cozonacul necesită și anumite reguli care trebuie respectate, iar chiar dacă ajungi să faci toți pașii necesari pentru a-l pregăti, observe uneori că te confrunți cu o problemă care nu este tocmai pe placul gospodinelor, aceea că produsul rămâne crud la mijloc.

Iată care este motivul.

De ce iese cozonacul necopt la mijloc

Citește și: Tradiții specifice de Paște

De ce iese cozonacul necopt la mijloc.
De ce iese cozonacul necopt la mijloc.[Sursa foto: freepik]

Citește și: 5 rețete delicioase de sosuri cu ulei de măsline pe care trebuie să le încercați

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Există câteva motive pentru care cozonacul rămâne crud în mijloc, iar unul din ele ar fi legat de aluat, deoarece acesta trebuie să umple o treime din tavă, altfel nu va mai avea loc să crească și va rămâne moale în interior. Un alt motiv pentru care cozonacul rămâne crud în interior este în momentul în care umblați la cuptor mai devreme de primele 25 de minute.

În funcție de tipul vostru de cuptor, acesta s-ar putea să se rumenească prea tare deasupra, astfel că veți fi păcăliți de faptul că acesta este gata, iar când îl scoateți, s-ar putea să aveți surpriza că a rămas crud în mijlocul umpluturii. Dacă tinde să se rumenească prea tare, atunci adăugați deasupra hârtie de copt. În funcție de temperatura cuptorului, cozonacul ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a fi gata, iar o greșeală pe care o facem atunci când gătim este că nu încercăm cu o scobitoare cozonacul în momentul în care dorim să-l scoatem
din cuptor.

Cât se ține cozonacul la cuptor și la ce temperatură

De ce iese cozonacul necopt la mijloc.
De ce iese cozonacul necopt la mijloc.[Sursa foto: freepik]

Atunci când vorbim de cozonacul perfect, trebuie să avem în vedere și cât timp se ține acesta la cuptor, dar și care este temperatura ideală pentru el. Pentru ca rezultatul final să fie unul excepțional, cozonacul trebuie copt la temperatură mică spre medie, niciodată la temperatură mare, pentru a nu risca să se rumenească pe deasupra și să rămână crud la interior, astfel că va ieși o discrepanțe foarte mare în modul în care va fi crocant

la suprafață și moale lângă umplutură. Indicat ar fi să setați primele 10 minute la cuptorul electric la temperatura de 160 grade, iar următoarele 50 de minute să urcați temperatura cuptorului la 180 grade. Media necesară pentru ca un cozonac să fie gata este de 60 de minute, altfel riscați ca aluatul să se usuce. În momentul în care alegeți să faceți cozonacul la cuptor clasic, pe gaz, unde nu puteți seta temperaturile, riscați ca, de cele mai multe ori, atunci când scoateți cozonacul din tavă, acesta să fie prea rumenit, fie crud la mijloc.
În acest caz, ar trebui constant să verificați starea cozonacului, însă nu în primele 25 de minute pentru a intra aer rece din bucătărie.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Cât se lasă cozonacul la crescut în tavă

De ce iese cozonacul necopt la mijloc.
De ce iese cozonacul necopt la mijloc.[Sursa foto: freepik]

Chiar dacă aluatul a stat inițial la crescut până să începeți să îl modelați și să-l umpleți, ideal ar fi să lăsați cozonacul și în tavă să crească, iar timpul necesar de care are nevoie este de 30 de minute. Cozonacul poate fi, în funcție de modelul ales, fie simplu, fie împletit, iar motivul pentru care mai are nevoie de timp pentru a crește este acela de a ajunge la o înălțime ideală încă dinainte de a fi băgat la cuptor, deoarece căldura și compoziția multă din interior s-ar putea să-l facă să se lase. Acestea sunt doar câteva sfaturi utile pentru a avea un cozonac delicios pe masă de sărbători, iar dacă ceva nu ți-a ieșit până acum cu privire la acest desert tradițional preferat, ar fi bine să revizuiești modul în care pregăteai până acum acest tip de preparat. Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.



Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

Cel mai bun sirop pentru tortul de vanilie. Îi dă o savoare specială

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies