Asa-numita "piele de gaina" in limbaj popular nu este nimic altceva decat un fenomen fiziologic mostenit de la stramosii nostri indepartati, fenomen care lor le era folositor, dar care pe noi nu prea ne mai ajuta.
Acest fenomen atavic apare sub forma incretirii si ridicarii pielii din jurul fiecaui fir de par, atrofiat sau nu, de pe corpul omenesc. Micile ridicaturi sunt provocate de contractia muschilor miniaturali care sunt atasati fiecarui fir de par.
Oamenii experimentează senzaţia de „piele de găină” nu doar când resimt frigul, dar şi în situaţii cu mare încărcătură emoţională, cum ar fi atunci când participă la propria nuntă, stau pe un podium şi ascultă imnul naţional, ascultă un cântec care le trezeşte amintiri care i-au marcat profund sau vizionează filme din categoria horror.
Denumit în termeni medical-ştiinţifici cutis anserina sau reflexul pilomotor, acest fenomen fiziologic nu apare doar atunci când organismul resimte frigul sau senzaţiile de teamă şi cele încărcate emoţional, ci este şi un simptom clasic al unor afecţiuni precum epilepsia, unele tumori ale creierului sau ale hiper-reflxului autonom. Reflexul pilomotor este omniprezent şi în cazul consumatorilor de droguri de înalt risc precum heroina şi se manifestă atunci când aceste persoane nu-şi procură în timp dozele.