La baza deciziilor proaste stau mai mulţi factori, de la cei emoţionali până la oboseală, stres sau superficialitate, spun psihologii. Specialiştii mai susţin că luăm decizii greşite şi atunci când suntem nervoşi, dar şi când suntem extaziaţi. Alegem greşit când suntem superficiali, obsedaţi de control sau avem tendinţa de a suprageneraliza.
Gândirea umană este un proces supus greşelii. Zilnic suntem puşi în faţa unor alegeri pentru care luăm decizii bune sau proaste.
”Luarea unei decizii este o alegere a unei acţiuni, a unei atitudini în detrimentul alteia. Dacă privim retrospectiv la deciziile pe care le-am luat la un moment dat, acestea pot să ni se pară decizii proaste, însă la acel moment a fost cea mai bună alegere.
Ce ne determină să luăm decizii proaste?
Specialistul susţin că deciziile proaste sunt influenţate de o serie de factori diverşi. De la starea emoţională, până la nivelul de cunoaştere, de la gradul de încredere în propria persoană, până la prejudecăţi, totul influenţează luarea unei decizii, care se va dovedi, în final, proastă.
”Printre factorii care pot influenţa luarea deciziilor se numără neîntelegerea sau întelegerea eronata a problemei sau a situaţiei în care trebuie să luăm o decizie. Neîncrederea în propria persoană, teama de eşec sunt alţi factori care influenţează luarea unei decizii”, mai spune psihoterapeutul.
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>