La baza deciziilor proaste stau mai mulţi factori, de la cei emoţionali până la oboseală, stres sau superficialitate, spun psihologii. Specialiştii mai susţin că luăm decizii greşite şi atunci când suntem nervoşi, dar şi când suntem extaziaţi. Alegem greşit când suntem superficiali, obsedaţi de control sau avem tendinţa de a suprageneraliza.
Distorsiunea cognitivă, cum ar fi gândirea în alb si negru" sau" totul sau nimic", judecata afectiva şi gradul de filtrare al informaţiilor sunt alte motive care stau la baza deciziilor greşite.
”Ne axăm doar pe detaliile negative, în timp ce filtram aspectele pozitive”, explică psihologul.
Avem tendinţa de a suprageneraliza
Cei mai mulţi dintre oameni aleg greşit şi pentru că au tentinţa de a suprageneraliza sau de a se baza pe rezultatul experienţelor anterioare.
”Dacă ceva rau se întamplă odata, ne aşteptăm ca acelaşi lucru să se întample acţionand în consecinţă”, mai spune specialistul.
Oamenii ajung să ia o decizie proastă atunci când sunt incapabili să gândească dintr-un punct de vedere opus propriilor convigeri. Specialiştii susţin că unii oameni greşesc dintr-o prea mare dorinţă de control: ”Uneori nu observam ceea ce ne este foarte cunoscut, alteori suntem incapabili să gandim dintr- un punct de vedere opus propriilor convingeri sau, cum spune o vorbă populară, nu vedem padurea de copaci”.
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>