De ce miros mai urat hainele din poliester decat cele din bumbac? Cercetatorii au acum explicatia!

De ce miros mai urat hainele din poliester decat cele din bumbac? Cercetatorii au acum explicatia!
De ce miros mai urat hainele din poliester decat cele din bumbac? Cercetatorii au acum explicatia!

Hainele din poliester, spre deosebire de cele din bumbac, miros mult mai neplacut a transpiratie dupa ce sunt purtate in timpul unui efort fizic mai intens.

In urma unui studiu, publicat recent in Applied and Environmental Microbiology, cercetatorii au aflat şi de ce se intampla acest lucru.

In cadrul cercetarii, expertii au luat tricourile purtate de 26 de persoane care facusera un exercitiu fizic intens timp de 1 ora. Hainele au fost tinute timp de 28 de ore, apoi a fost analizat mirosul lor şi bacteriile prezente pe aceste tricouri.

Pe haine, mirosul neplacut de transpiratie este produs in special de micrococi, explica Chris Callewaert, de la Universitatea Gent din Belgia.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Stafilococii, care se afla in zona axilelor, dar şi pe hainele care ating aceasta regiune, nu produc un miroc urat, ci unul neutru.
In urma experimentului, cercetatorii au observat ca aceşti micrococi se dezvolta mai bine pe textilele din poliester, deşi motivul nu este cunoscut deocamdata.

Callewaert spune ca persoanele care au probleme cu mirosul neplacut de transpiratie ar trebui sa poarte mai mult haine din bumbac şi sa le evite pe cele din poliester.

In plus, ei nu trebuie sa faca abuz de antiperspirante, pentru ca aceste cosmetice stimuleaza creşterea corynebacteriilor, care provoaca mirosul urat de pe pielea din zona axilelor. Deodorantele nu provoaca insa aceasta inrautatire a situatiei.

Sursa: descopera.ro.



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Care este secretul folosit de mamaia Lenuța pentru dulceața de gutui? "Am cules gutuile din copac, că acum e toamnă, s-au copt!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Medana, mesaj tăios pentru Larisa Uță și cei doi copii ai lui Alin Oprea: "Nu mai are copii care să îl susțină? și ce? O fac eu, cu copiii mei"

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor


Cookies