După ce foarte multe persoane s-au întrebat de ce mortalitatea de produsă de COVID-19 este ridicată în România, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a decis să clarifice această situație.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a răspuns pe data de 23 octombrie la întrebarea prezentă pe buzele multor români: „De ce mortalitatea provocată de COVID-19 este atât de ridicată în România?”. Astfel, Nelu tătaru a precizat că autoritățile raportează toate decesele cauzate de îmbolnăvirea cu noul coronavirus, precum și prin decompensarea patologiilor concomitente cu infectarea cu SARS-CoV-2.
Citeste si: Nelu Tătaru vorbește despre lockdown: "Nu se impune acest lucru."
"Mortalitatea este dată de cazurile grave, cazurile cu comorbidităţi, după o îndelungă, să spunem, suferinţă şi luptă cu boala în terapiile intensive. Există patologii concomitente, există patologii decompensate în aceste şapte luni şi există în acelaşi timp şi resurse limitate în această boală. Discutăm de o mortalitate efectivă dată SARS-CoV-2, dar există şi o mortalitate dată de decompensările acestor boli cronice.
Citeste si: Nelu Tătaru, anunț: „Avem în lucru o ordonanță de urgență”
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Dacă v-aţi uitat în raportările noastre, sunt tocmai aceste decompensări ale bolilor cronice, care se află în tratament cronic de o perioadă îndelungată sau unii dintre ei, să spunem, în ultima perioadă chiar nu au mai verificat aceste boli.", a explicat Nelu Tătaru.
Nelu Tătaru a explicat de ce românia ocupă locul doi ca mortalitate în Europa
"Raportăm efectiv la tot ce înseamnă comorbidităţi. Noi am văzut şi celelalte raportări. De exemplu, sunt unele ţări care dau acea raportare pentru cazurile decedate de SARS-COV-2, fără comorbidităţi sau decesul prin decompensarea acestor comorbidităţi. Noi am ales să raportăm toate decesele care au avut, o dată, cauză SARS-CoV-2, dar şi decompensarea patologiilor concomitente prin prezenţa SARS-CoV-2 şi decesul fiind din acele cauze.”, a declarat ministrul Sănătății Nelu tătaru.
Citeste si: Ministrul Sănătății a făcut anunțul! Regulile care trebuie respectate de toată lumea
Mai mult, acesta a explicat, cu privire la posibilitatea instituirii caratinei, că această decizie se adoptă la nivel local, nicidecum la nivel național.
"Nu se merge pe o stare de urgenţă, se merge pe acele măsuri luate local pentru fiecare localitate, în funcţie de evoluţie, în funcţie de focarele existente sau focarele care sunt deja izolate.”,